Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Van 2011 tot 2018 had ik mijn eigen bedrijf. En ging dat voor. Je kunt niet alles ;-). Tegenwoordig heb ik gezellig weer collega's. Ik werk met veel plezier bij Centraal Beheer.
Veel leesplezier hier!

vrijdag 28 januari 2011

Flautas de Pollo (Bloemtortilla's gevuld met kip)

Laatst had ik zin in iets Mexicaans. Maar oh horror! De komijn was op. Geen zin (en tijd) om naar de winkel te gaan.... Opeens schoot me te binnen dat ik nog een leuk recept had gezien in het AH kookboek "Mexico". Snel er bij gezocht en ja hoor, daar stond het recept Flautas de Pollo. Geen komijn nodig. En de rest van de ingrediënten had ik gewoon in huis. Dat werd 'm dus! En het is gelijk een nieuw favoriet hier in huis geworden. Wat een leuke bijkomstigheid van een keer iets niet in huis hebben ;-).

Een foto van het eindresultaat heb ik blijkbaar niet gemaakt. Het lijkt op de laatste foto, maar dan mooi goudbruin van kleur, dus met een beetje fantasie kun je je er vast een voorstelling bij maken.

Ingrediënten (voor 4 personen):
400 gram kipfilet
1/2 liter kippenbouillon (van tablet)
100 ml olie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
3 el jalapeñopeper, grof gesneden
bloemtortilla's (normaal formaat)
125 ml zure room (of evt crème fraiche)
zout
evt 1/2 zakje verse koriander (à 15 gr)

Kipfilets in bouillon leggen en in ca 15 min tegen de kook aan gaar laten worden. Kipfilets uit bouillon halen en wat af laten koelen. Trek de filets in draadjes.
















Zorg er voor dat alles klaarstaat (de ui en knoflook deed ik in een schaaltje, de kip in een apart bord en de jalapeñopepers had ik vast bij de tomatenblokjes gedaan.
















Verhit in een wok (of hapjespan) 1 el olie en fruit de ui en knoflook ca 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes en jalapeñopepers toe. Bak het ongeveer 5 minuten op hoog vuur tot een dikke saus ontstaat.
















Haal van het vuur en schep de kip er door. Breng op smaak met zout.

Voor ik verder ga met originele recept, nog een handige tip: verwarm de tortilla's even. Dan zijn ze namelijk een stuk soepeler en kun je de flautas makkelijker vormen!!
Leg de tortilla's op het werkblad. Schep de vulling erop. Vouw de zijkanten over de vulling en rol op (dat ging dus niet zo goed bij mij, dus zie je van je hoekige uitsteeksels die ook leuk leuk gingen scheuren *zucht*).
















Verhit in een grote koekenpan de rest van de olie. Bak 4 flautas tegelijk in 4-5 minuten goudbruin. Laat op wat keukenpapier uitlekken en bak ondertussen de andere 4 flautas.

Leg de flautas op 4 borden en garneer met koriander en een flinke lepel zure room.

Lekker met rijst en bijvoorbeeld refried beans of guacamole (dat laatste vinden wij niet zo lekker, dus heb ik het met de refried beans geserveerd).

Eet smakelijk!

O ja, nog een kleine aanvulling: natuurlijk eten wij 40 loempia's niet in 1x op ;-). Je kunt ze prima in de diepvries bewaren en dan (bevroren en al) in iets meer tijd frituren. Ze zijn zeker een maand of 3 in de vriezer houdbaar.
Posted by Picasa

Loempia's

Het was echt niet de eerste keer dat ik loempia's maakte. Wel de eerste keer dat ik ze samen met één van mijn dochters maakte. Want het was wel al een tijdje terug dat ik ze gemaakt heb. En, wat een verrassing..., ik had ze nog niet eens op m'n blog staan. Oeps... Bij deze rechtgezet!

Natuurlijk kun je gewoon filodeeg bij de supermarkt halen. Maar wat ik hier kan krijgen, zijn van die rechthoekige velletjes waar ik altijd ruzie mee heb. Ook als ik gewoon netjes doe wat er op de verpakking staat. Filodeeg voor loempia's en zo haal ik liever bij het Turkse winkeltje (bij afwezigheid van een toko in Emmeloord). Dat filodeeg komt ook uit de diepvries, maar hier kan ik wel mee werken! Ze liggen er in de diepvries en worden per 40 stuks verkocht. Perfect voor dit recept dus :-). Enne.... ze zijn ook nog eens lekkerder. Een klassieke win-win-situatie zou een manager zeggen, hahaha.
















Ingrediënten (voor 40 loempia's):
1 pak van 40 loempia-vellen, ontdooid
2 grote uien, fijngesneden
3 à 4 tenen knoflook, heel fijngesneden
3 el pindaolie (kun je ook vervangen door zonnebloemolie)
1 kleine witte kool, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
200 gram taugé
3 wortels (winterpenen), heel fijn gesneden (of geraspt; zie m'n tip)
200 gram kipfilet, heel fijngesneden
125 gram ham (dikke plakken), in kleine blokjes gesneden
1 runderbouillonblokje, verkruimeld
peper, zout, gemberpoeder en evt. knoflookpoeder naar smaak
water en bloem voor een meelpapje
extra nodig: olie om de loempia's in te bakken/frituren

Snij (en was) de kool, prei en doe deze in een vergiet zodat het goed kan uitlekken. De wortel zou je ook kunnen snijden, maar hierbij geldt: hoe dunner hoe beter. Nu is wortel in hele dunne reepjes snijden niet echt m'n hobby. Wat ik doe: ik pak de grove rasp. De wortels rasp ik onder een hoek van ruim 45% (zodat de sliertjes zo lang mogelijk worden). De wortel gaat ook bij in het vergiet.
















Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de kip toe en bak deze mee tot het gaar is. Voeg de rest van de groenten (eventueel in gedeelten zodat het goed heet blijft) toe en bak deze mee tot het beetgaar is. Roer de ham er door en breng het geheel op smaak met zout, peper, gemberpoeder, het bouillonpoeder en eventueel nog wat knoflookpoeder.














De werkwijze kun je (kloksgewijs) zien in de foto hieronder. Bewaar de loempiavellen tussen een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Meng wat bloem met water. Leg op elk velletje 1 à 2 el vulling. Smeer met een kwastje de randen in met het bloemmengsel. Vouw eerst de onderste hoek over het mengsel heen. Druk goed aan. Vouw beide zijkanten naar binnen en 'rol' de vulling hier overheen tot je een mooie loempia-vorm hebt. Plak de randen goed vast.













Herhaal dit tot alle vellen (en vulling) op zijn.

Verhit olie (of de frituurpan) en bak de loempia's in een paar minuten goudbruin. Eet smakelijk!


Posted by Picasa

donderdag 13 januari 2011

Kokoscake (met kokosfrosting)

Soms kun je uit de raarste hoeken leuke recepten of inspiratie halen..... Ik heb een zwak voor (historische) romans. Niet van die flutromans, maar aan de romans met een beetje inhoud. Nu kun je dat niet altijd uit de kaft halen, dus soms ben ik wel eens wat aan het browsen naar goede ideeën. Lang leve Google en er zijn genoeg 'gelijkgestemde zielen'. Al browsend kwam ik de tip voor een schrijfster tegen. Nu heb ik nog steeds geen boek van haar gelezen, maar de tip viel me op omdat er 'raving' (hele enthousiaste) reacties op een recept uit haar boek bij stonden.

Dus ik ben naar de site van die bewuste schrijfster (Mariah Stewart) gegaan en daar stond het recept: "Great Aunt Nola’s Award-winning Coconut Cake". Uit het boek “Devlin’s light”. Het klonk zo goed, dat ik dat een keer wou maken. Dat heb ik dus gedaan en ik heb er geen spijt van! Super!! Ik heb wel wat kleine aanpassingen gemaakt toen ik bezig was. En de volgende keer zal ik de frosting-laag ietsje dunner maken. Maar verder was het echt geweldig!
















Ingrediënten (voor een 'brownieblik' van
13x9 inch):
2 1/2 cups plus 2 el bloem
3 tl bakpoeder
1/2 tl salt
1 1/2 cups suiker
3/4 cup boter, op kamertemperatuur
3 eieren, gesplitst
3/4 cup melk
1 zakje vanillesuiker
3/4 cup geraspte kokos (week in 2 el melk)
Frosting:
1/2 cup boter, kampertemperatuur
ca 400 gram poedersuiker, gezeefd
4 el melk
2 el kokos
1/2 tl vanille extract
extra: geraspte kokos voor er overheen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met wat boter en strooi de 2 el bloem er in en verdeel dit goed.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een aparte kom en zet apart.

Roer de boter zacht met de mixer (in ca 30 seconden). Voeg geleidelijk de suikers toe (gewone en vanille) en mix dit ongeveer 5 minuten tot het lekker romig en zacht is. Klop de eierdooiers en voeg dit toe aan het botermengsel. Goed mengen. Voeg nu in gedeelten, afwisselend, het bloemmengsel en de melk toe. Mix tot een glad geheel. Roer de kokos er doorheen.

Klop in een andere kom (die goed vetvrij is!) de eiwitten stijf. Voeg dit toe aan het mengsel:

















Meng dit voorzichtig door elkaar heen. Doe het mengsel in de vorm en strijk het glad.
















Zet ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer met een prikker even of het gaar is. Zo nodig nog heel even laten staan.

Als het gaar is: haal uit de oven en laat even in de vorm staan. Na ca 10 minuten, stort het dan voorzichtig op een rooster uit en laat het daar verder afkoelen.

Meng voor de frosting de kokos met de melk en laat dit even staan. Roer de boter helemaal zacht. Voeg de helft van de suiker toe en meng dit goed. Giet de melk bij het mengsel (hou de kokos nog even achter). Goed doorroeren. Voeg net zoveel suiker toe als nodig is om een mooie dikte te krijgen (iets dikker dan je het uiteindelijk wil hebben). Voeg de kokos en de vanille toe en meng nog even goed door. Doe de frosting op de cake en strooi er zoveel geraspte kokos over als er maar op kan. Klaar!
















Op de foto had ik de frosting er nog maar net op gedaan. De frosting was hier dus nog wat nat. Na een paar uur wordt de bovenkant van de frosting ietsje harder/steviger. De cake is, goed afgedekt 2-3 dagen houdbaar (als hij niet al eerder op is, hahaha).

Eet smakelijk!

PS: Door het recept ben ik erg benieuwd geworden naar dat boek. Binnenkort maar eens aanschaffen dus ;-)
Posted by Picasa

maandag 10 januari 2011

Traditioneel Frans wit brood (op basis van een poolish)

Eén van de leukste dingen van vakanties, is het andere eten. Want elk land heeft zo z'n eigen gewoontes, recepten, producten, enz. Hoewel Frankrijk vooral beroemd is om z'n kaasjes en wijnen, zijn wij ook gek op bijvoorbeeld het brood. Dit weekend heb ik weer eens een recept uit m'n Franse broodbakboek gemaakt. Helaas ben ik vergeten om tussentijds foto's te maken. En na de lunch was alleen dit over van een brood van 750 gram:
















Ik kan dus veilig stellen dat het een doorslaand succes was, hahahaha. Het laatste stukje van het brood heb ik gebruikt in de gehaktballetjes bij de spruitjesstamppot. Want van dit soort brood wil je niets verspillen ;-).

Het enige nadeel van dit soort broden, is dat je er aan moet denken om de avond er voor al de poolish te maken. De voordelen (volgens het boek) zijn dat je geen melk of boter hoeft toe te voegen voor de smaak en dat het brood lang houdbaar is. Maar dat kan ik dus niet goed nagaan na deze poging ;-). Deze keer heb ik het brood zelf gemaakt in de broodbakmachine. Zaterdagochtend was ik een beetje lui... Maar een volgende keer ga ik het zeker zelf vorm en in de oven bakken! Al was het alleen maar omdat het er dan nog mooier uit ziet!

Ingrediënten (voor een brood van 750 gram)
Poolish:
150 gram water
150 gram bloem (bij voorkeur T55)
1/2 tl gedroogde gist
Brood zelf:
de poolish
120 ml water
300 gram bloem (T55 of T65)
1,5 tl gedroogde gist
1,5 tl zout
1 tl citroensap

De avond er voor: meng de bloem, water en gist door elkaar en zet dit (afgedekt) weg, gewoon op kamertemperatuur.

De volgende ochtend: doe alle ingrediënten in de broodbakmachine (volgens de volgorde van de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat) en kies het programma 'basis' of 'witbrood' (ik heb basis gekozen).
Als je het met de hand wil maken, kneed dan van alle ingrediënten in ca 20 minuten een mooi, elastisch deeg. Zet dit afgedekt aan de kant en laat ca 1 uur rijzen.

Sla het dan voorzichtig door en vorm er een brood van, in de vorm waar je zin in hebt (rond, ovaal, voor in broodbakblik...). Dek dit voorzichtig af en laat ca 1 uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Vergeet voor een extra knapperige korst de coup de bouée niet. Bak het brood in ca 30 minuten gaar (het brood klikt dan hol als je er tegenaan tikt).

Laat op een rooster wat afkoelen.

Eet smakelijk!
Posted by Picasa

Spruitjesstamppot met walnoten en oude kaas

Al eerder schreef ik dat ik de site van Okoko leuk vindt. Alle nieuwe kookboeken kopen is zowel voor m'n portemonnee als voor m'n boekenkast niet leuk ;-). Op de site van Okoko besteden ze aandacht aan nieuwe kookboeken. Vast niet alle, maar wel veel. En ze plaatsen van vrijwel alle kookboeken 4 of 5 recepten. Leuk! En af en toe zit er een recept bij dat ik gelijk wil uitproberen. Dit was zo'n recept.

Want spruitjes zijn niet echt favoriet hier in huis. Maar ja, ze zijn wel heel gezond en al die vitamines C die er in zitten kunnen we wel gebruiken in deze tijd van het jaar! En ik vind het leuk om zoveel mogelijk met seizoensproducten te koken. Dus dan heb je ook niet altijd even veel keuze in de winkels in januari.

Het resultaat? Het was lekker! Door de walnoten en de oude kaas vond Arjan het 'wel aardig' en de meiden... die hebben alleen de walnoten er uitgeprikt en verklaard dat ze geen honger meer hadden. Pfff.... Het originele repect was bedoelt als een vegetarische maaltijd. Aangezien ik de bui al zag hangen dat er misschien weinig van gegeten zou worden, heb ik er kleine gehaktballetjes bij gemaakt. Dat was dus maar goed ook, anders zouden onze dochters wel heel weinig gegeten hebben! Onderstaand het recept zoals ik het gemaakt heb. Dit wijkt dus iets af van het originele recept.
















Ingrediënten (voor 4 personen):
ca 1 kg (kruimige) aardappelen
ca 1 kg spruitjes, schoongemaakt en 'ingekruisd'
150 ml melk
150 gr gepelde walnoten, grof gehakt
150 gr oude kaas, in kleine blokjes
zout, peper en kerriepoeder naar smaak
300 gram rundergehakt
zout, peper, evt. andere kruiden naar smaak
1 of 2 sneetjes (oud) witbrood, verkruimeld
wat (vloeibare) boter

Zet de aardappelen in een ruime pan op met een laagje water en wat zout en breng ze aan de kook. Als het ca 10 minuten kookt, doe dan de spruitjes er bij en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat ca 15 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappelen en spruitjes gaar zijn.






















Kreed ondertussen het gehakt met de kruiden en het brood en vorm er kleine gehaktballetjes van. Verhit de boter en bak de gehaktballetjes daar in.

Stamp de aardappelen en spruitjes (en de melk). Dit heb ik misschien iets te enthousiast gedaan ;-). Als je iets minder stampt, dan blijf je de kleuren wat beter zien.
















Meng de kaas en walnoten er doorheen. Zet de pan nog even opnieuw op het vuur en roer tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met de zout, peper en kerrie. Gelijk serveren (met de gehaktballetjes).

Eet smakelijk!

Bron: gebaseerd op het recept 'spruitjesstamppot met appel en kerrie' uit het kookboek 'Stamppot' van diverse auteurs, uitgeverij De Lantaarn
Posted by Picasa

zaterdag 8 januari 2011

Dag 2010, hallo 2011!

Wat een jaar was 2010! Hoewel er op persoonlijk vlak in de familie- en vriendenkring genoeg gebeurd is (vooral op het gezondheidsvlak), was het toch een heel mooi jaar. Een jaar waarin Arjan en ik onze dochters weer verder hebben zien opgroeien. We hebben twee leuke, lieve, lekker eigenwijze meiden, die op school zeker niet onderdoen voor hun klasgenootjes. Ook was het een jaar waarin we heerlijk op vakantie zijn geweest naar Frankrijk. Dat soort vakanties zijn zowel ontspannend als een leuke inspiratie op kookgebied. En last but not least was het ook het jaar waarin ik begonnen ben met mijn plannen voor een eigen bedrijf. Binnenkort zal ik daar meer over vertellen.

Op blog-vlak was het ook een goed jaar. Schreef ik begin 2010 dat de teller op 20.000 'pageviews' stond, nu staat de teller al ruim boven de 82.000 'pageviews'. Wauw... Ook hebben zich al 56 volgers 'gemeld'. En ik weet dat er ook volgers zijn die zich niet 'gemeld' hebben, maar die mijn blog via de RSS-feed volgen of die af en toe even langskomen. Ik voel me zeer vereerd! Dit had ik allemaal nooit gedacht toen ik voor de lol begon met bloggen.

Het nieuwe jaar is al weer een week oud. De tijd vliegt! Oud & Nieuw hebben we thuis, samen met vrienden, doorgebracht. Hartstikke gezellig! Afgelopen week is school weer begonnen. Het was voor iedereen weer even wennen om in het gewone ritme te komen. Veel 'spannende' dingen heb ik afgelopen week niet gedaan in de keuken. Maar vandaag ga ik de schade inhalen. Zo heb ik een kokos-cake met kokos-frosting gemaakt en gaan we vanavond een recept met spruitjes, aardappelen, walnoten en oude kaas uitproberen. Ik ben erg benieuwd hoe dat zal bevallen! Beide recepten (en onze mening) zal ik binnenkort hier plaatsen.

Al mijn volgers en bezoekers wens ik een heel fijn, liefdevol, gezond, succesvol en smakelijk 2011 toe!

Edit 10 januari: 
Geïnspireerd door een vraag van Gerry, heb ik (voor het eerst in een half jaar tijd) weer eens naar m'n Blogger-statistieken gekeken. Want Blogger houdt ook automatisch van alles en nog wat bij. Nu zit ik me af te vragen waarom ik daar niet vaker naar kijk, want het is echt heel leuk om te zien! Zo weet ik nu dat 'gebakken krieltjes uit de oven' één van de favoriete recepten is. En ik weet nu dat ik niet alleen bezoekers uit Nederland en België heb, maar ook uit de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Australië en Suriname (ben jij dat Renate???) heb. Wauw!!! Ben er even sprakeloos van...