Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

maandag 19 maart 2012

Rundvlees Tajine

Voor mijn verjaardag heb vorig jaar van Arjan en de meiden een Tajine gekregen. Iets waar ik al wel een tijdje naar aan het kijken was, maar wat ik niet meteen op m'n lijstje had gezet. Een hele leuke verrassing! En opeens 'bubbelde' ik weer van inspiratie. Want op de één of andere manier was de inspiratie een beetje zoek. Ondertussen heb ik al aardig wat verschillende gerechten met de tajine gemaakt. Allemaal een succes! Ik ben dus helemaal een fan van de tajine. Nu alleen nog tijd vinden om alles ook op m'n foodblog te zetten ;-).

Hier alvast het eerste gerecht: rundvlees tajine! Het is een mengelmoes van verschillende recepten die ik in m'n zoektocht tegenkwam. Wonder boven wonder hebben m'n dochters niet eens gezeurd over wat er allemaal inzat en hun bord ging leeg! Alleen daarom al iets om vaker te doen, hahaha. Ach, ook deze zeuren-over-eten-fase zal vast wel weer een keer over gaan. Je bent al met al wel een tijdje bezig, maar als je 'gewoon suddervlees' maakt, dan ben je ook zo 2,5-3 uur verder. Dus zoveel extra tijd kost het niet.

Ingrediënten (voor 4 personen):
750 gram magere runderlappen (in dobbelsteentjes)
3 el olijfolie
1 rode chilipeper (ontzaad, fijngesneden)
1 tl gember
1 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneelpoeder
1 gesnipperde grote ui
2 heel fijngehakte teentjes knoflook
1 paprika (ontzaad, in blokjes gehakt)
1 busje saffraanpoeder (in een beetje heet water doen)
1 blikje kikkererwten
1 blikje gehakte tomaten
400-500 ml runderbouillon
6 grote aardappelen (geschild, in grote stukken)
beetje citroensap (ca 1/2 citroen)
grote hand gedroogde abrikozen, grof in reepjes gesneden
peper en zout naar smaak
extra nodig: tajine (mijne was nieuw, dus die heb ik eerst 24 uur in water laten staan vóór het eerste gebruik)

Meng het vlees met de kruiden en laat even staan. Hoe langer het staat, hoe meer de smaak kan doordringen. Dit bedacht ik te laat (uiteraard....) dus het heeft bij mij niet zo heel lang gestaan.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hoeft niet per sé, maar op de één of andere manier vond ik dit handiger dan de tajine op de kookplaat te laten sudderen).

Verhit de 'schaal' van de tajine op de kookplaat. Voeg de olijfolie toe en fruit de ui en knoflook even. Voeg het vlees (eventueel in gedeeltes) toe en bak rondom bruin. Bak heel even de paprika mee. Voeg de saffraan (met het water) toe, de kikkererwten en de gehakte tomaten. Voeg bouillon toe tot alles zo ongeveer onder staat. Breng het aan de kook en breng op smaak met zout (en peper). Als het kookt, doe het deksel er op, schuif het dan in de oven en laat het daar zachtjes ca 1,5 uur pruttelen. Af en toe even doorscheppen en kijken of het vocht niet helemaal is verdampt. Voeg zo nodig wat extra bouillon toe (als het goed is heb je sowieso wat over van de 1e x).

Voeg de aardappelen en de citroen toe en roer even goed door. Voeg (evt) weer bouillon toe. Laat dit ca 30 min meesudderen. Voeg de abrikoos toe en laat nog ca 15 minuten meesudderen. Kijk dan even naar de hoeveelheid vocht. Als dit nog wat teveel is,laat het dan zonder 'deksel' nog eventjes wat verder inkoken.

Strooi er eventueel vlak voor het serveren wat geschaafde amandelen overheen en presto! O ja, een lekker stoer brood er bij is ook erg lekker, want zo gaat er niets verloren van dat heerlijke vocht :-)



Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen