Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

zaterdag 27 december 2008

Bavarois

Een tijdje geleden had ik mandarijnenbavarois gemaakt. Dat was zo'n groot succes, dat we met Kerst ook bavarois als toetje zouden doen. Alleen deze keer leek het ons wel lekker om mangobavarois te maken. Hij was weer goed gelukt. Alleen... de mandarijnenbavarois van een paar weken terug was lekkerder (boehoe....). We vonden de mandarijnbavarois frisser en we vonden de mangobavarois wat vettig aanvoelen in de mond. Aan dat recept moet ik dus nog gaan knutselen (of een andere lekkere combi verzinnen!).

Dus daarom zet ik het recept van de mandarijnenbavarois bij de foto's van de mangobavarois. Het eindresultaat van een mandarijnenbavarois is alleen licht oranje ipv lichtgeel, maar met een beetje fantasie kom je daar vast wel uit!

Ingredienten: 4 eierdooiers / 125 gr suiker / 2,5 dl slagroom / 2,5 dl mandarijnsap / citroensap / vanillestokje / 2,5 dl melk / 9 gram gelatine / evt. 2 mandarijnen (voor erdoor).

Week de gelatine in een kommetje koud water.

Klop de eierdooiers met de suiker licht en schuimig. Breng de melk met het vanillestokje (opengesneden) aan de kook en laat 10 minuten trekken.

Verwijder het vanillestokje, voeg de gelatine toe (roer tot deze is opgelost) en voeg al kloppend het eiermengsel toe. Zet de pan weer op een zacht vuur en verwarm tot het een beetje dikker begint te worden. Meteen van het vuur halen. Laat koelen (zet de pan in een gootsteen met koud water; dan gaat het sneller) en vergeet niet af en toe te roeren (anders krijg je zo'n vies vel er op, brrrr). Voeg het mandarijnsap en de citroensap (naar smaak) toe .
Het 'komt dit ooit goed' stadium!

Klop de slagroom bijna stijf. Wanneer je melk/sap/gelatine-mengsel een beetje begint te geleren, schep dan de slagroom er door heen. Meng nu ook (als je dat wilt) de mandarijnpartjes er door heen. Laat het in de koelkast in een vorm opstijven (als je de vorm heel licht insmeert met zonnebloem olie, dan komt het er makkelijk uit).

Als ik het wegzet, denk ik iedere keer weer 'dit komt noooooit goed', maar echt waar: als je het minstens een uur of 4 (maar liever een hele nacht of langer) laat opstijven, dan krijg je een mooie bavarois. Versier de bavarois vlak voor het opdienen voor het mooiste effect. Deze keer heb ik het mezelf makkelijk gemaakt door 'm niet uit te storten, maar in de schaal te versieren. Je kunt 'm ook in een tulbandvorm maken voor een extra mooi effect.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten