Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

woensdag 24 december 2008

Stoofpeertjes (op de ouderwetse manier)


Stoofpeertjes zijn één van mijn favoriete dingen om met Kerst te eten. Vroeger maakte mijn moeder ze altijd voor bij het kerstdiner (op ons verzoek). Op de één of andere manier blijft dat dan er bij horen. Door een kaneelstokje te gebruiken, krijg je ook een heerlijke 'kerstgeur' in huis, tot groot plezier van ons hele gezinnetje!

Net als mijn moeder maak ik de stoofpeertjes zonder toevoeging van bessensap of port of zo. Als je dat zelf lekkerder vindt, voeg het dan toe! Maar zelf vind ik het zo het lekkerst.

Ingrediënten:
stoofpeertjes, suiker en kaneel (poeder of een stukje kaneelstok)
De hoeveelheden zijn bij dit recept moeilijk aan te geven. Het is altijd een beetje naar smaak. Voor 4 personen ga ik uit van ongeveer 1,5 kg peertjes, een lading suiker (hoeveel je nodig hebt ligt aan de peertjes) en wat kaneel. Nog lekkerder is om, in plaats van kaneelpoeder, een stukje kaneel er bij in te doen! Dat ruikt héél lekker en geeft een hele subtiele kaneelsmaak aan de peertjes.

Schil de peertjes. Je kunt ze in hun geheel koken, maar aangezien dat wat lastiger eten is (en lastiger schillen) snij ik ze altijd in 4-en. Doe ze in een pan met een laag water en doe er een laagje suiker op en de kaneel.


Breng ze aan de kook. Kook/stoof ze op een laag vuur minstens 45 minuten tot ze gaar zijn. Als je een mooie rode kleur wilt, kook/stoof ze dan 3-4 uur. Na 2,5 uur even ruiken. Als er nog weinig 'zoetigheid' aan de geur zit, moet er nog wat suiker bij in.


De peertjes na 2,5 uurDeze keer heb ik de peertjes 4 uur zachtjes laten koken/stoven met als resultaat de eerste foto. Je kunt de peertjes zo warm eten, maar persoonlijk vind ik ze koud het lekkerst!
Posted by Picasa

5 opmerkingen:

 1. Jummie, ik ben er dol op !! Ik maak het graag met een scheutje Port (drankorgel hahahah).

  Mijn moeder voegt altijd aan het eind een beetje bindmiddel toe, dan krijg je een lekker gebonden 'sausje'...is extra lekker !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik beloof niks maar ik denk dat ik dit maar eens ga proberen voor kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jahaaa, ze staan op het vuur. Het ruikt heerlijk! Hoop dat ze net zo smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ga ze vanavond maken!! Bedankt voor het recept

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op een heel laag vuurtje zonder water, (had ik maar een peteroliestelletje) met 'n paar theelepeltjes suiker, een kaneelstokje en een paar druppels citroen. Opeten met zelfgemaakte custardvla of -pudding.

  BeantwoordenVerwijderen