Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

vrijdag 16 juli 2010

Stokbrood (aangepast Frans recept)

Op vakantie had ik een Frans kookboek gekocht. Of misschien kan ik beter zeggen een 'bakboek'. Er staan namelijk allemaal Franse broodrecepten in! Het boek heet "Pain maison - spécial machine au pain" uit de Maraboutchef-serie. Alle recepten zijn geschikt om (deels) in de broodbakmachine te gebruiken. Best handig!

Helaas zit er geen molen hier in de buurt waar ik al die 'spannende' meelsoorten kan krijgen (bijv. allemaal verschillende soorten gewone bloem van Tzoveel tot Tzoveel). Maar ach, met een beetje creativiteit kom je ook heel ver! De eerste keer had ik redelijk het recept gevolgd (ik had geen gewoon speltmeel, maar wel bruin speltmeel, dus had ik dat gebruikt) en het resultaat was een lichtvolkoren stokbrood (de foto's daarvan zie je in deze blog). Het was best lekker, maar ergens vonden wij dat een stokbrood eigenlijk 'witter' zou moeten zijn. De tweede keer heb ik het recept wat aangepast en het volkorenmeel weggelaten en vervangen door gewoon meel. Dat was een enorm succes hier! Gelukkig had ik gelijk 4 stokbroodjes gebakken ipv 2, want anders had ik niet genoeg gehad.

O ja, één tip: als je het deeg in de broodbakmachine (BBM) maakt en je gaat voor 4 stokbroden, zet dan op het laatst even je deksel open. Anders loop je het risico dat je (net als ik...) de bovenkant van je BBM schoon moet gaan maken. Gelukkig ging dat redelijk makkelijk (het is erg vergevingsgezind deeg), maar toch...


Ingrediënten (voor 4 stokbroden):
360 ml water
510 gram bloem (bij voorkeur T55 of T65)
90 gram bruin speltmeel
3,5 tl droge gist
2 tl zout
2 tl suiker
1,5 el olijfolie (of evt. boter)
1 tl citroensap

Doe de ingrediënten in je BBM in de volgorde die bij jouw machine hoort. De gist in het midden, de andere 'toevoegingen' (suiker, zout, citroensap en olijfolie) in de 4 hoeken. Kies het deegprogramma. Zet evt het deksel de laatste 10 minuten open. Sla je deeg voorzichtig door en verdeel het in 4-en. Vorm van elk deel een stokbrood en laat dit ca 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Heel belangrijk is de zgn 'coup de buée'. Mijn oven doet er ca 15 minuten over om voor te verwarmen, dus ik ga 'm gelijk voorverwarmen als ik de stokbroden heb gevormd. Dan komt het qua tijd precies goed uit. Lekker makkelijk ;-).

Als het stokbrood gerezen is, bestuif het dan lichtjes met een beetje bloem en snij ze schuin in. Officieel hoort dit onder een hoek van ca 30 graden volgens het boek, maar ach, dat vergeet ik toch telkens en ik doe maar wat. Het ziet er dan misschien iets minder authentiek uit, maar ja.


Schuif de broden in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuutjes mooi bruin en gaar. Laat ze even op een rooster afkoelen (en geniet van het geknisper!).

Eet smakelijk!
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten