De laatste tijd ben ik een beetje aan het 'spelen' met de verschillende meelsoorten en maak ik m'n eigen mix van de soorten. Deze mix vonden wij (en de meiden én hun vriendinnetjes die kwamen spelen) een groot succes. Het delen waard dus! Deze keer heb ik 'm (lekker lui) in de broodbakmachine (bbm) gemaakt, maar je kunt 'm natuurlijk ook prima met de hand maken.
Ingrediënten (brood van ca 750 gram):
270 ml water
310 gram tarwemeel (bij voorkeur T55 of T65)
70 gram roggemeel
70 gram bruin speltmeel
2,5 tl gist
1,5 tl (zee)zout
1,5 el olijfolie (of evt. boter)
1 tl suiker
1 tl citroensap
Doe alle ingrediënten in je bbm (in de volgorde van je gebruiksaanwijzing) en kies het normale programma.
Maak je het met de hand: kneed alle ingrediënten in 10-15 minuten tot een mooi stevig, iets elastisch deeg. Laat het ca 1 uur rijzen in een afgedekte kom. Sla het deeg voorzichtig door. Vorm er een brood van (het leuke van met de hand maken is dat je dan lekker helemaal zelf kunt kiezen welke vorm je kiest) en laat het weer ca 1 uur rijzen (afgedekt).
Verwarm de oven voor op 220 graden. Voor een extra knapperige korst (als je een soort van vloerbrood maakt), vergeet dan niet de 'coup de buée'. Zet het brood ca 30 minuten in de oven (begin het te controleren na 25 min; het brood is gaar als het hol klinkt als je er op tikt).
Persoonlijk vond ik dit brood (ivm de iets nootachtige smaak) het lekkerst met kaas of een plakje kipfilet, maar volgens de kids is het overal lekker mee ;-).
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten