Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

donderdag 4 maart 2010

Focaccia

Als ik graag snel iets van brood bij een maaltijd wil 'serveren', dan maak ik nog wel eens een focaccia. Het is namelijk zo makkelijk te maken en heerlijk bij salades en zo. Je hebt in verhouding ook niet veel tijd nodig voor het rijzen, dus dat is wel handig. Je kunt het recept ook makkelijk aanpassen. De ene keer doe ik er wat kaas overheen, de andere keer wat salie door het deeg of wat provençaalse kruiden er overheen. Het kan allemaal. En wat ook heel leuk is: de kids kunnen er makkelijk mee helpen, want er kan eigenlijk niets fout gaan!Ingrediënten:
210 ml water
1 el olijfolie
350 gram bloem
1/2 tl zout
1 tl suiker
1 tl droge gist
1 el heel fijngesneden ui (gewone; als je ook salie er door doet is rode ui lekkerder)
(evt. 1 el gehakte verse salie)
topping naar keuze (grof zeezout, versgemalen zwarte peper, ui, provençaalse kruiden, salie, parmezaanse kaas, enz. Een combi kan natuurlijk ook!)
2 el olijfolie


Doe alle ingrediënten (op de ui en evt. salie na) in de broodbakmachine. Let voor de volgorde even op de volgorde die jouw machine aanbeveelt. Kies de deegstand en druk op start.

Vet een rond bakblik licht in (met olijfolie). Haal het deeg na het kneden uit de bakmachine en sal het (op een licht bestoven werkblad) door en maak het een beetje platter. Meng de ui (en evt. salie) er door. Maak een bal van het deeg, rol het uit tot een cirkel en doe het in het bakblik. Bedek met ingevet vershoudfolie en laat het 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder de folie en druk met je vingertoppen in het deeg om de kuiltjes te maken. Bedek het deeg weer en laat 10-15 minuten opnieuw rijzen tot het ongeveer verdubbeld is. Besprenkel het deeg met de 2 el olijfolie en de gekozen topping(s).

Bak de focaccia in 20-25 minuten goudbruin. Laat het een beetje afkoelen op een rooster en serveer het dan warm.

Eet smakelijk!
Posted by Picasa

2 opmerkingen:

  1. Lekker! heb je ook een aanpassing voor -niet broodbakmachine bezitters- ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor! Eigenlijk heel simpel: je mengt alle ingrediënten die ik in de broodbakmachine zelf door elkaar. Kneed dit een minuut of 10 stevig door, doe het in een kom die je afdekt met vershoudfolie (evt. ingevet als je niet zo'n diepe kom hebt) en laat het ongeveer een uur rijzen.
    Volg vanaf dat moment de rest van mijn werkwijze.

    Zelf maak ik het ook nog wel eens zo, maar als mijn dochters helpen, dan is het wel net zo makkelijk met de bbm (broodbakmachine). Ze helpen dan met het afwegen en mogen de bbm aanzetten. Dan heb ik geen geruzie over wie mag helpen kneden en zo ;-)

    BeantwoordenVerwijderen