Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

maandag 15 maart 2010

Wok je met een blokje?

De lezers van het eerste uur weten dat ik een 'buzzer' ben. Sinds een paar maanden is Arjan ook buzzer. Een buzzer is iemand die af en toe nieuwe dingen (producten, diensten, websites, boeken, enz.) mag uitproberen en daar eerlijk zijn/haar mening over mag vertellen. Die feedback geeft de buzzer aan Buzzer (de organisatie die dit soort dingen coördineert), maar ook aan anderen in zijn/haar omgeving. Dat heet 'buzzen', oftewel: mond-tot-mond-reclame. Die reclame hoeft niet altijd positief te zijn, want als je een product helemaal niets vindt, dan kun je dat ook zeggen. Dat 'word-of-mouth' vind ik een mooi concept. En ik ben er eigenlijk altijd wel voor in om nieuwe dingen te proberen! Uiteindelijk komt al die feedback natuurlijk terecht bij de producent/dienstverlener, die eventueel de reclamecampagne, het product/de dienst, enz. op basis hiervan aan kan passen.

Eén van de campagnes die momenteel loopt, is de campagne van Wokblokjes van Maggi. En Arjan mocht aan die campagne meedoen. Maar ja, Arjan kookt eigenlijk alleen als ik er óf niet ben, óf als ik te ziek ben om op m'n benen te staan. Dus liefdevol werd mij ruim een week geleden de pakjes overhandigd. Dank je wel schat ;-).

O ja, er waren deze keer ook weer proefpakketjes die uitgedeeld mochten worden. Hij heeft natuurlijk wel geholpen om die in elkaar te zetten (doosjes vouwen en in elk doosje 2 smaken wokblokjes) en een houten woklepel er bij. Gelukkig is het uitdelen van dit soort dingen nooit een probleem, want bijna iedereen wil wel dit soort dingen een keerte uitproberen.

In totaal zijn er trouwens 3 smaken: kruidig (met oregano, thijm en rozemarijn), mild (basilicum en olijfolie) en knoflook (peterselie). In een verpakking - die overigens wel heeeeel erg lijkt op een verpakking van cup-a-soup) zitten 6 wokblokjes. Zo'n blokje heeft een 'kern' van verse gesneden kruiden in olie.

Eén blokje is berekend op een maaltijd van 2-3 personen. Het idee is dat je 200 gram vlees/kip/vis roerbakt in wat olie of boter en dat je er daarna 400 gram groenten bij wokt (ze gaan er daarbij op het pakje van uit dat je een groentenpakket gebruikt... heel avontuurlijk....). Daarna verlaag je de hitte en voeg je op het laatst het wokblokje toe. Voeg pasta, rijst, aardappeltjes, mie, enz. toe en je maaltijd is klaar.

Wat wij er van vonden? Tja.... voor degenen die nooit verse kruiden in huis hebben en die niet willen of durven experimenteren met een beetje van dit en een beetje van dat, dan is dit absoluut ideaal. Het is ook erg makkelijk en heel snel, dus ook perfect als je heel erg op wilt schieten. In de categorie "pakketje voorgesneden vlees/kip, groentenpakket, pasta/rijst/enz" en binnen 10 minuten heb je een maaltijd op tafel staan. Makkelijk, snel en goed te eten.

Maar.... wij zijn dus verwend. Persoonlijk ben ik er gek op om zèlf de exacte smaakcombinatie te kunnen maken. Het is maar net hoe m'n pet staat. Elke keer is het resultaat anders. Natuurlijk kun je hierbij ook wel variëren door wat dingen toe te voegen, maar toch. Ook vinden wij dat er met zo'n blokje in totaal iets te veel een 'oliesmaak' aan komt. Alles krijgt natuurlijk een laagje met die olie met kruiden en dat zijn we denk ik niet gewend. Het voelt anders in je mond, wat zowel Arjan, mij als de meiden opviel.

Eindconclusie: echt iedereen kan hiermee een best smaakvolle maaltijd maken. Kookervaring is bijna niet nodig. Ideaal voor mensen die geen kant-en-klaar maaltijd willen, maar wel snel & makkelijk iets op tafel willen zetten (bijv. tweeverdieners met een druk leven, mannen/vrouwen die niet van koken houden, studenten, enz.). De komende tijd zal ik er nog wel meer dingen mee gaan maken en misschien zal ik m'n mening nog wat bijstellen, maar op dit moment denk ik niet dat we het na deze 'buzzperiode' zullen gaan kopen.

Voor de geïnteresseerde nog het recept van mijn eerste poging (en ik heb geen groentenpakket gebruikt... ik had nog genoeg groenten in huis en heb lekker zelf gesneden, heeft toch meer smaak....):
Ingrediënten:
200 gram kipfilet
2 rode uien, in grove repen
1 courgette, in blokjes
1 paprika, in blokjes
2 wortelen, in halve plakjes
(versgemalen) peper en zout
1 wokblokje 'kruidig'
erbij: aardappeltjes uit de oven (met alleen zout gekruid)
beetje (olijf)olie


Verhit de pan en doe de olie er in. Wok de kipblokjes gaar. Voeg dan de groenten toe en wok deze beetgaar (heeft maar een paar minuutjes nodig). Verlaag de hitte (ik heb een keramische plaat en zet die dan uit, er is genoeg restwarmte). Voeg peper en zout toe. Voeg dan het wokblokje toe. Hier kun je ook zien hoe de binnenkant van dat blokje er uit ziet:


Roer dit allemaal goed door, zodat alles goed gemengd is. Dit is dan het eindresultaat:


Gisteren heb ik de 2e poging gewaagd. Deze keer heb ik het wokblokje alleen voor de groenten gebruikt. Ik had nieuwe aardappeltjes gebakken, kipburgertjes gemaakt (lekker met een spaans pepertje er door) en dan gewokte groenten (courgette, gewone ui, wortel, blikje maïs... de laatste op verzoek van de meiden) met het wokblokje 'mild'.

Het resultaat? Het was lekker. Maar qua smaak had ik net zo goed een goede lepel pesto er door kunnen doen. Dan was het resultaat misschien zelfs beter geweest (minder dat 'gladde gevoel' in je mond). Maar het was prima te eten. En vast niet iedereen heeft goede pesto in huis, dus dan is zo'n blokje een goed alternatief. O ja, ik moet wel toegeven dat het minder 'geknoei' is dan een paar lepeltjes pesto uit zo'n potje halen ;-)

2 opmerkingen:

 1. Ook ik ben een buzzer en mocht ook de wokblokjes proberen.
  De blokjes zijn al uitgedeeld en de rest staat in het kastje. Vorige week kipfilet, groente en een kruidig wokblokje geprobeerd met mie. Was te doen al zijn wij wat meer van het pittige.
  Vanavond gaan we nasivlees, groente en rijst met een mild wokblokje proberen.
  Maar jou gerecht ziet er ook lekker uit, met de aardappeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn ook wat meer van het pittige. Gevoelsmatig zou ik trouwens eerder de knoflook-variant bij nasivlees doen, dus ik ben benieuwd hoe die combi (nasivlees, rijst en mild wokblokje) is. Wil je me dat laten weten? Andere variaties die ik zelf geprobeerd heb, zal ik op m'n blog melden :-)

  BeantwoordenVerwijderen