Ingrediënten:
900 gram bloem
7 gram gedroogde gist
3 tl sesamzaad
1 tl zout
1/2 tl gedroogde oregano
3 el olijfolie, plus extra om mee te bestrijken
6 dl warm water
225 gram olijven, goed uitgelekt, ontpit en grof gehakt (ik heb zwarte olijven gebruikt, maar groene olijven kunnen evt ook)
Meng in een grote kom de bloem, gist, 2 tl sesamzaad, het zout en de oregano. Voeg de olijfolie toe. Meng er met een houten lepel beetje bij beetje het water er door, zodat je een stevig deeg krijgt.
Bestuif je werkblad licht met bloem en kneed het deeg ongeveer 10 minuten stevig door, tot het glad is. Doe het deeg in een schone kom en bedek het met een schone, vochtige theedoek. Laat het op een warme plaats in ongeveer 1 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Sla het op je (opnieuw bestoven) werkblad door. Maak het een beetje plat en werk dan de olijven er door.
Verdeel het deeg in 2 porties en vorm er broden van. Leg de broden op een licht ingevette bakplaat (ik heb ze op een bakmatje gelegd), dek ze af met een schone theedoek en laat ze op een warme plaats ongeveer 30 minuten rijzen tot ze verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Kerf de bovenkant van het brood in, bestrijk ze met wat olijfolie en strooi de rest van het sesamzaad er overheen.
Zet de broden eerst 10 minuten in de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 190 graden en bak dan nog 25 minuten verder. Ze zouden dan mooi uitgerezen en goudbruin moeten zijn. Controleer de gaarheid even door op de onderkant te tikken (moet hol klinken).
Laat ze afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten