Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

donderdag 4 maart 2010

Country loaf (oftewel: landelijk brood)


 Laatst heb ik een nieuwe foodsite 'ontdekt': BBC GoodFood. Hij bestaat al heel lang, maar ik was 'm dus nog niet eerder tegen gekomen. Maar lang leve Twitter, want zo kwam ik deze site dus tegen!

Het is een hele leuke site met geweldige recepten. Bijna alles hebben ze zelf getest en er staan hele goede tips bij. Kijk, dat moeten we hebben! Nieuwe dingen leren doe ik graag :-).

Mijn eerste 'kennismaking' was dit recept voor een 'artisan-style bread'. Ondertussen heb ik al een heleboel recepten in mijn 'binder' (mijn online verzameling daar). Alles ziet er even lekker uit, dus ik weet zeker dat ik de komende tijd veel inspiratie zal hebben!

Het brood... in één woord: heerlijk! Een goede knapperige korst, prettig deeg om mee te werken, mooie structuur, prima smaak. Maar kan ik niet wensen ;-). Het is alleen wel een brood dat wat planning vereist in verband met de 'starter' die je de avond van te voren moet maken.

Ingrediënten starter:
225 gram bloem van harde tarwe
1 tl droge gist
200 ml warm water

Meng de bloem en de gist in een kom. Giet het warme water er overheen en roer het met een houten lepel goed door. Bedek het het (met olie ingevet) vershoudfolie en zet het een nacht in de koelkast. Ik heb overigens een bewaarbus gebruikt ivm ruimtegebrek in m'n koelkast. Dat werkt ook prima.

De volgende ochtend zou de starter er 'bubbly' uit moeten zien. Zoiets:

Ingrediënten brood:
de starter
75 ml yoghurt
150 ml warm water (evt 50 ml extra)
500 gram bloem van harde tarwe
2 tl zout
2 tl gist

Meng in een ruime kom de bloem, gist en zout. Haal de starter uit de koelkast. Meng er de yoghurt en het warme water doorheen (eerst 150 ml gebruiken), gebruik hiervoor een houten lepel of zo (in ieder geval geen metaal).

Doe de starter bij het bloemmengsel in. Roer het met een houten lepel tot een bal. Gebruik tot 50 ml extra warm water als het deeg te stevig voelt.

Bestuif je werkblad licht met bloem. Kneed het deeg hierop ongeveer 10 minuten door tot je een glad en veerkrachtig deeg hebt. Als je een stevige staande mixer (bijv. een KitchenAid) hebt, dan kun je het deeg hier ook ca 5 minuten in doen. Helaas heb ik die niet, maar het handmatig kneden heeft ook wel wat (gratis therapie, hahaha).

O ja, ze hadden (voor beginnelingen) handige aanwijzingen voor het kneden er bij gezet: "Push down and away, using the heel of your hand to stretch out the dough, then fold the outside edge back over itself to make a ball again. Twist the dough round a bit and start again.". In het Nederlands: duw het, met de onderkant van je hand, omlaag en van je af om het deeg uit te rekken, vouw dan de randen terug over het deeg om weer een bal te maken. Draai het deeg een beetje en begin overnieuw. Het klinkt ingewikkelder dan het is ;-). Het resultaat:


Vet de kom in met wat olie. Leg het deeg er eerst met de onderkant naar boven in en draai het daarna om (zo zijn alle kanten eventjes een beetje ingevet). Laat het deeg, weer afgedekt met ingevet vershoudfolie, nu 45 tot 90 minuten rijzen tot het ongeveer verdrievoudigd is.
Sla het deeg voorzichtig door (oftewel: druk het wat plat) en kneed het licht door zodat alle lucht er uit is. Vorm er een brood van. Je kunt er een rond brood van maken, maar ik had zin in een langwerpig brood.
Laat dit (weer afgedekt met ingevet folie) ongeveer 1 uur rijzen tot het verdubbeld is. Als het rijzen bijna klaar is, verwarm dan de oven vast voor op 230 graden. Doe onderin de oven een bakplaat met water of anders een brede kom met water.

Als je brood nu te veel is 'uitgelopen', dan kun je evt. de zijkanten onder het brood vouwen (was bij mij niet nodig). Snij de bovenkant een paar keer in en bestuif je brood met wat bloem.

Bak het brood eerst ongeveer 20 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 220 graden en bak het nog 25 minuten. Je brood heeft daarna een mooie kleur en zou hol moeten klinken als je op de onderkant tikt. Als het brood nog niet hol klinkt, zet 'm dan nog even in de oven (5 tot 10 minuten).
Laat het brood op een rooster afkoelen. Het is een perfect brood voor een sandwich, bij een kop soep of bij een pastamaaltijd.


Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Ziet er mooi uit! Ik heb dit recept onlangs ook uitgeprint, zit nog in mijn map "nog maken". Ik snuffel regelmatig rond op de site van BBC Good Food, zijn hele leuke recepten bij. Het blad kan je trouwens ook kopen in Nederland, wel duur (rond de 9 euro).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je een abonnement neemt op de "Good food" dan ben je stukken goedkoper uit!

    BeantwoordenVerwijderen