Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Van 2011 tot 2018 had ik mijn eigen bedrijf. En ging dat voor. Je kunt niet alles ;-). Tegenwoordig heb ik gezellig weer collega's. Ik werk met veel plezier bij Centraal Beheer.
Veel leesplezier hier!

donderdag 13 januari 2011

Kokoscake (met kokosfrosting)

Soms kun je uit de raarste hoeken leuke recepten of inspiratie halen..... Ik heb een zwak voor (historische) romans. Niet van die flutromans, maar aan de romans met een beetje inhoud. Nu kun je dat niet altijd uit de kaft halen, dus soms ben ik wel eens wat aan het browsen naar goede ideeën. Lang leve Google en er zijn genoeg 'gelijkgestemde zielen'. Al browsend kwam ik de tip voor een schrijfster tegen. Nu heb ik nog steeds geen boek van haar gelezen, maar de tip viel me op omdat er 'raving' (hele enthousiaste) reacties op een recept uit haar boek bij stonden.

Dus ik ben naar de site van die bewuste schrijfster (Mariah Stewart) gegaan en daar stond het recept: "Great Aunt Nola’s Award-winning Coconut Cake". Uit het boek “Devlin’s light”. Het klonk zo goed, dat ik dat een keer wou maken. Dat heb ik dus gedaan en ik heb er geen spijt van! Super!! Ik heb wel wat kleine aanpassingen gemaakt toen ik bezig was. En de volgende keer zal ik de frosting-laag ietsje dunner maken. Maar verder was het echt geweldig!
















Ingrediënten (voor een 'brownieblik' van
13x9 inch):
2 1/2 cups plus 2 el bloem
3 tl bakpoeder
1/2 tl salt
1 1/2 cups suiker
3/4 cup boter, op kamertemperatuur
3 eieren, gesplitst
3/4 cup melk
1 zakje vanillesuiker
3/4 cup geraspte kokos (week in 2 el melk)
Frosting:
1/2 cup boter, kampertemperatuur
ca 400 gram poedersuiker, gezeefd
4 el melk
2 el kokos
1/2 tl vanille extract
extra: geraspte kokos voor er overheen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met wat boter en strooi de 2 el bloem er in en verdeel dit goed.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een aparte kom en zet apart.

Roer de boter zacht met de mixer (in ca 30 seconden). Voeg geleidelijk de suikers toe (gewone en vanille) en mix dit ongeveer 5 minuten tot het lekker romig en zacht is. Klop de eierdooiers en voeg dit toe aan het botermengsel. Goed mengen. Voeg nu in gedeelten, afwisselend, het bloemmengsel en de melk toe. Mix tot een glad geheel. Roer de kokos er doorheen.

Klop in een andere kom (die goed vetvrij is!) de eiwitten stijf. Voeg dit toe aan het mengsel:

















Meng dit voorzichtig door elkaar heen. Doe het mengsel in de vorm en strijk het glad.
















Zet ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer met een prikker even of het gaar is. Zo nodig nog heel even laten staan.

Als het gaar is: haal uit de oven en laat even in de vorm staan. Na ca 10 minuten, stort het dan voorzichtig op een rooster uit en laat het daar verder afkoelen.

Meng voor de frosting de kokos met de melk en laat dit even staan. Roer de boter helemaal zacht. Voeg de helft van de suiker toe en meng dit goed. Giet de melk bij het mengsel (hou de kokos nog even achter). Goed doorroeren. Voeg net zoveel suiker toe als nodig is om een mooie dikte te krijgen (iets dikker dan je het uiteindelijk wil hebben). Voeg de kokos en de vanille toe en meng nog even goed door. Doe de frosting op de cake en strooi er zoveel geraspte kokos over als er maar op kan. Klaar!
















Op de foto had ik de frosting er nog maar net op gedaan. De frosting was hier dus nog wat nat. Na een paar uur wordt de bovenkant van de frosting ietsje harder/steviger. De cake is, goed afgedekt 2-3 dagen houdbaar (als hij niet al eerder op is, hahaha).

Eet smakelijk!

PS: Door het recept ben ik erg benieuwd geworden naar dat boek. Binnenkort maar eens aanschaffen dus ;-)
Posted by Picasa

9 opmerkingen:

  1. nathalie,
    wat is de maat voor cup? ik kon het zo snel niet terug vinden en het is zo lullig als jij een eetlepel bedoelt en ik een theelepel gebruik! wil morgen deze cake gaan proberen te maken!

    gr josy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Josy.
    Een cup is ca 250 ml, een el ca 15 ml en een tl is ca 5 ml.
    Ten minste, dit staat op de cup en zo die ik gebruik.
    Veel plezier met het maken morgen en eet smakelijk vast!
    Groetjes,
    Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. niet alleen super goed gelukt... ook nog eens gruwelijk lekker!!!!!!!!!!!!!!

    heb m in een ronde vorm gemaakt en de ingredienten gehalveerd (het leek me nogal veel) en hier en daar iets moeten aanpassen omdat het te droog werd en mijn mixer het niet aan kon... met als gevolg echt een super goed gelukte cake die ik ZEKER vaker ga maken!!!

    dank je wel voor het delen van dit recept!!!

    gr josy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn dat het zo goed gelukt is!
    De hoeveelheden zijn voor een grote brownievorm, dus voor een ronde vorm moet je inderdaad minder gebruiken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen