Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

woensdag 16 december 2009

Banketstaaf (of kerststaaf of kerstkrans)

Natuurlijk kun je ze ook gewoon in de winkel kopen. Of bij de bakker, maar daar zijn ze (in mijn ogen) best duur. Maar zelf maken is lekkerder dan bij de supermarkt kopen en heel erg makkelijk! Al met al is het nog goedkoper ook ;-). Als je ze in een rechte vorm maakt, dan is het een banketstaaf. Als je er dan wat amandelschaafsel overheen strooit (en poedersuiker na het afkoelen), dan is het een kerststaaf en als je daar ook nog een krans van maakt, dan heb je een kerstkrans. Het is dus maar hoe je het noemen wilt en welke vorm je het handigst vindt!

Voor een iets dieet-vriendelijkere vorm kun je gewoon bladerdeeg gebruiken in plaats van roomboterbladerdeeg. Maar in dit geval is eigenlijk de laatste toch echt het allerlekkerst...
Ingrediënten (voor 2 grote staven of 1 krans):
6 plakjes (roomboter)bladerdeeg (diepvries; ontdooid)
300 gram amandelspijs
1/2 citroen, uitgeperst
1 ei, losgeklopt
amandelschaafsel (als je de kerstvariant maakt)
evt. poedersuiker (ook voor de kerstvariant)

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg 3 plakjes bladerdeeg met de randjes op elkaar. Duw dit stevig aan (als je kinderen hebt: ze vinden het geweldig om dat voor je te doen!). Doe dit met de andere 3 plakjes ook zo. Als je een krans gaat maken, leg dan 6 plakjes naast elkaar en maak de randen aan elkaar vast.

Edit 3-12-2011:
Eindelijk heb ik de truc door! In plaats van de bladerdeegplakjes met de randjes op elkaar leggen, leg je alle plakjes op elkaar en rol je het geheel dan uit tot een langwerpige lap. Op die manier heb je niet meer van die 'breukgevoelige' plekken waar de randjes waren.


Maak de amandelspijs iets los en meng dit met ongeveer 1/3 van het ei en het sap van de halve citroen. Verdeel het (voor de staven) in 2-en en rol het uit tot een lange, dunne 'worst' die iets korter is dan de plakjes bladerdeeg samen. Maak de randen nat met een beetje water. Vouw de zijkanten naar binnen en rol daarna de lange kant op als een worst. Duw de naad goed aan. Leg de staaf met de naad naar beneden neer. Je kunt dus ook de 6 plakjes zo doen (alleen de zijkanten dan niet naar binnen vouwen) en dan van de hele lange staaf een krans maken (of een S of.... waar je ook maar zin in hebt). Laat het spijs dan wel bijna tot aan de randen zitten (anders heb je bij het verbindingsstukje geen spijs).
Leg ze op bakpapier of een siliconen bakvel. Bestrijk met de rest van het ei. Strooi er voor de kerstvariant wat amandelschaafsel overheen.
Zet 25 minuten in de oven. Controleer na ca 22 minuten de kleur vast even.
Laat afkoelen op een rooster. Snij in stukjes en eet smakelijk!
Posted by Picasa

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor het recept en de foto's
    Inmiddels gemaakt en geproefd: goed gelukt en erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat het zo goed gelukt is en in de smaak viel!

    BeantwoordenVerwijderen