Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Van 2011 tot 2018 had ik mijn eigen bedrijf. En ging dat voor. Je kunt niet alles ;-). Tegenwoordig heb ik gezellig weer collega's. Ik werk met veel plezier bij Centraal Beheer.
Veel leesplezier hier!

donderdag 22 april 2010

Aardbeienkwarktaart

Voor Arjan's verjaardag heb ik (natuurlijk) ook taarten gemaakt. Eén van zijn favorieten is een aardbeienkwarktaart. Nu vind ik dat ook erg lekker, maar absoluut niet één uit een pakje! Veel te zoet... Uit de winkel is het vaak ook nog een gok, want vaak zijn die ook erg zoet. Zo jammer! Er zijn op het web een heleboel recepten te vinden. Geen een vond ik perfect, dus ik heb uit een stuk of 4 recepten 'leentjebuur' gespeeld en er een eigen recept van gemaakt. Het is supermakkelijk, zo klaar en je hebt er geen oven voor nodig. Ideaal dus als je ondertussen nog een andere taart aan het bakken bent.

Het was een erg geslaagd experiment! Zelfs mijn vader heeft een stukje gegeten en aangezien hij eigenlijk nooit taart eet, wil dat heel wat zeggen :-).

Nog een grappige anekdote... Jullie hebben vast wel die Bastogne-reclames gezien, waarbij de geur (en smaak) van Bastogne alles aan de kant zet. Nou... Gaia vond de taart zelf niet zo erg lekker, maar de bodem wel! De taart werd er afgeschraapt en de bodem met smaak opgepeuzeld. Volgens mij is ooit een reclamemaker zo op het idee gekomen, hahaha.














Ingrediënten:
Voor de bodem:
1 pak Bastogne koeken
60 gram boter
1 el aardbeienjam
Voor de kwarkvulling:
500 gram (Franse) magere kwark
375 gram aardbeien (en evt. wat extra voor garnering)
200 gram witte basterdsuiker
8 blaadjes gelatine
1 citroen (uitgeperst)
evt. nog 1 eetlepel aardbeienjam
250 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
extra nodig: springvorm of taartring van 24 of 26 cm doorsnede (iets kleinere doorsnede maakt een iets hogere taart), keukenmachine, bakpapier voor op de bodem van de vorm/taartring

Verkruimel de Bastogne koeken in de keukenmachine.














Smelt de boter. Meng dit, samen met de jam, door de kruimels. Doe het in de ingevette springvorm/taartring en druk heel goed aan.

Snij de aardbeien in hele kleine stukjes. Meng de basterdsuiker hier doorheen en zet aan de kant. Week de gelatineblaadjes een minuutje of 5 in koud water. Doe de kwark in een ruime kom en roer even los. Breng de citroensap (evt. met nog 1 el aardbeienjam) aan de kook. Haal van het vuur en roer 1 voor 1 de (uitgeknepen) gelatineblaadjes er doorheen tot ze helemaal zijn opgelost. Zet even aan de kant.
Klop de slagroom, samen met de vanillesuiker, in een aparte kom stijf.

Meng het citroensap-gelatinemengsel door de kwark. Schep er de aardbeien doorheen en schep tenslotte de slagroom er door. Giet dit over de bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Voor een perfect gladde bovenkant zou je er vershoudfolie overheen kunnen doen en het zo glad strijken, maar dat heb ik niet gedaan (eerlijk gezegd vind ik het te veel gedoe voor een iets mooiere afwerking...).














Zet de taart in de koelkast en laat hem minstens 2 uur opstijven. Haal dan voorzichting de ring er om weg. Als het wat blijft plakken, maak dan een mes nat en haal dit voorzichtig langs de zijkant voor je de ring er af haalt.














Hoeveel stukken je er van kunt snijden, dat ligt ook een beetje aan jezelf. Er kunnen in ieder geval 10 grote stukken uit. Eet smakelijk!
Posted by Picasa

11 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit, ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het water loopt me in de mond. Klinkt verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo had ik van het weekend maar weer eens een kersenmonchou gemaakt. Ook zo vreselijk lekker en zo klaar! Wel de helft bastonje en de andere helft digestive koekjes! De bodem vonden de mannen ook zo lekker ;-)
    Heb overigens hetzelfde als jij met aardbeienkwarktaart. Uit een pakje is ie niet te pruimen! En iedereen maar zeggen dat ie zo lekker is. Die hebben nooit een zelfgemaakte geproefd waarschijnlijk ;-)
    AM

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, het ziet er echt heerlijk uit! Maar na alles stap voor stap exact volgens her recept te maken, kwam er geen kwarktaart tevoorschijn uit de koelkast. We kregen kwarkprut...op de een of andere manier zijn óf de verhoudingen niet juist, óf is onze koelkast op een totaal andere temperatuur, óf mijn interpretatie van 'minstens 2 uur' is anders dan die van jou. Vind het wel jammer, de foto is heel mooi!:)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Liselotte: deze taart heb ik al meerdere keren gemaakt, dus de verhoudingen kloppen wel.
    Alle ingrediënten die ik voor de vulling gebruik, hou ik goed gekoeld. Het is ook belangrijk dat je de slagroom goed stijf klopt.

    O ja, ik weet niet of je verse of diepvriesaardbeien hebt gemaakt. Als je diepvriesaardbeien gebruikt, dan moet je die héél goed laten uitlekken voor je ze gebruikt. Anders zit er namelijk te veel vocht in de taart en wordt het niet stevig. Dan zou er wat meer gelatine in moeten. Zelf heb ik daar nog niet mee geëxperimenteerd om te kijken welke verhoudingen je dan zou moeten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een kleine aanvulling: gelatine moet je NOOIT laten koken. Als je dat doet, dan stijft het niet goed op. Dus het zou kunnen dat dit bij Liselotte gebeurd is (bijvoorbeeld omdat de pan op het vuur is blijven staan).

      Verwijderen
  6. ik heb hem ook gemaakt en zelfs nog wat aardbeiensiroop toegevoegd aan de citroen en hij smaakte heerlijk! Ook was hij goed stevig geworden.....Ik ga hem zeker vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. je vertelt 8 blaadjes gelatine maar van hoeveel gram zijn deze dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mieke, ik ga uit van gelatine blaadjes die je gewoon in de supermarkt kunt kopen (van Dr. Oetker). 8 blaadjes bladgelatine wegen ongeveer 13 (of 14) gram.

      Verwijderen
  8. Ik heb deze taart gemaakt. Het was een groot succes! Ik heb voor de bodem vestigen en de helft digestive gebruikt. Voor de vulling aarbeien én frambozen. Omdat de vruchten met de basterdsuiker behoorlijk nat waren heb ik ze uit laten lekken. I.pv. aarbeienjam heb ik frambozenjam genomen. Mmmmmmm, iedereen vond hem heerlijk! 😃

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is de lekkerste kwarktaart ooit gegeten!De bodem was gedeeltelijk losse kruimels,iets te weinig boter dus.

    BeantwoordenVerwijderen