Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

dinsdag 4 mei 2010

Asperges (klassiek)

Het is er weer tijd voor: asperges! Sommigen noemen het ook wel 'het witte goud'. Dat is misschien een beetje overdreven, maar verse asperges zijn wel heel erg lekker! De meiden zijn uit logeren, dus hebben wij onszelf verwend gisteravond. Lekker nieuwe aardappeltjes, asperges en lekkere ham. Beetje gekookte ei er overheen en wat gesmolten boter... mjam!


Zelf asperges maken is eigenlijk heel erg makkelijk. Ik heb mezelf ooit een echte aspergepan (waarin de asperges rechtop staan in een mandje) cadeau gedaan. Die hoef je niet per sé te hebben, maar het is wel makkelijk om perfect gare asperges te krijgen. Als je ze liggend kookt, dan loop je namelijk het risico dat de topjes te gaar worden en de onderkanten nog hard zijn.

Wat bijna nog het belangrijkst is, is het goed schillen van de asperges. Als je namelijk een klein stukje vergeet, dan is dat héél vies. Het schillen doe ik met een dunschiller. Sommige mensen schillen ze terwijl ze de asperges op hun werkblad houden. Zelf hou ik de asperges net onder de top vast en laat ik de asperge op m'n onderarm rusten en schil ik ze zo. Persoonlijk vind ik dit fijner en breek ik maar zelden een asperge bij het schillen. Ook kan ik beter zien of ik een stukje oversla. Bij kunstlicht is dat sowieso moeilijk te zien, dus ik ga altijd in de buurt van het keukenraam staan schillen.

De afgespoelde asperges zet ik dan in het mandje in de aspergepan. Beetje suiker en zout bij het water (water maximaal tot halverwege) en dan aan de kook brengen. Daarna 20 minuutjes laten staan (op superlaag of met de hittebron uit). Ondertussen kook ik ook de aardappeltjes en de eitjes. De eitjes prak ik fijn en ik doe er een beetje (versgemalen) peper overheen. De ham leg ik aan 1 kant van het bord, de asperges in het midden en de aardappeltjes aan de andere kant. Snel even wat boter smelten en over de aardappeltjes doen (het loopt dan ook onder de asperges) en de eistukjes verdelen. Klaar. Makkelijker kan toch bijna niet?

O ja, als ik asperges koop, dan let ik er niet alleen op dat ze er goed vers uit zien, maar ook dat ze niet al te dik zijn en dat de 'bos' een beetje gelijk is qua dikte. Dat is namelijk handiger bij het koken (om te voorkomen dat de 1 gaar is en de ander nog lang niet). De hele dikke asperges vinden wij ook wat minder lekker. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk ;-)

Eet smakelijk!

Edit 4 juni: Wat ik was vergeten te schrijven..... doe de schillen en de houtige stukjes er ook bij in voor extra smaak! Als je het vocht wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een aspergesoep, kook dan eerst de schillen en de houtige uiteinden een tijdje en voeg dan pas de asperges toe. 
Posted by Picasa

3 opmerkingen:

 1. Jammie, zo hebben wij het zondag ook gegeten!

  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk he! Ik vind ze ook lekker.
  Wij hebben ze ook zo gegeten en vorige week aspergesoep gemaakt.
  Wil ook nog een keer asperges in de oven doen. Ben benieuwd of dat lekker is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Edith (van koken.blog.nl en eediete.nl) heeft een paar tips in haar blog geschreven over asperges in de oven: http://www.eediete.nl/keuken/?p=526. Succes ermee Marti!

  BeantwoordenVerwijderen