Vorige week had ik zin om te experimenteren met meelsoorten. Nu is het altijd een beetje een gok of het 'mix-and-match' van recepten goed uitpakt, maar deze keer was het een groot succes! Het heeft een heerlijke nootachtige smaak. Vorige week heb ik het met de hand gemaakt, vandaag maak ik 'm lekker lui met de broodbakmachine. Dan kan ik wat meer andere dingen doen op deze - wederom regenachtige - maandagmorgen. Niet buiten, want daar is de tuin één grote vijver aan het worden *zucht*.
Ingrediënten:
260 ml water (als ik de BBM gebruik, dan gebruik ik ietsje meer)
2 el melk (ca 45 gram)
150 gram gerst
365 gram bloem
2 tl kristalsuiker
2 tl zout
1,5 tl instantgist
ruim 1 el sesamzaad
Kneed alles in ca 10-15 minuten tot een soepel deeg. Voeg evt. wat extra water of bloem toe als het te droog/nat is. Laat het 45-60 minuten rijzen (afgedekt met folie).
Sla het deeg voorzichtig door. Rol het uit tot een rechthoekige lap (de lange zijde even lang als je bakvorm). Rol het deeg stevig op. Vouw de zijkanten naar onder toe weg. Bestrijk de bovenkant met een beetje water en rol dan de bovenkant door de sesamzaadjes heen.
Leg het brood, met de naad naar beneden, in de invette bakvorm. Laat het, weer afgedekt met folie, 30-45 minuten rijzen (of tot het de bovenkant van de bakvorm bereikt heeft).
Verwarm ondertussen de oven voor tot 220 graden.
Maak in de bovenkant een snee. Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de temperatuur tot 200 graden en bak het dan nog 20-25 minuten. Als het brood gaar is (het klinkt dan hol als je er tegen tikt), haal het dan uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
Als je het in de BBM maakt, dan doe je (op het sesamzaad na) alles, in de volgorde van je machine, in de vorm en kies je het standaardprogramma. Je kunt evt. - vlak voor de machine met het bakken begint - de bovenkant bestrijken en alsnog wat sesamzaad er op doen.
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Je brood ziet er toppie uit Nathalie
BeantwoordenVerwijderenIk moet mijn bbm ook weer eens tevoorschijn halen
En eens kijken waar ik de beschrijving heb gelaten (errugggg)
Dan ga ik ook weer eens brood bakken
Het ruikt en smaakt altijd zo lekker
Groetjes
Jeanne
Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenHet is eigenlijk altijd óf de vochtige dingen eerst, óf de droge dingen eerst (deze laatste variant komt minder vaak door heb ik begrepen).
Bij mijn machine moet ik eerst het vocht er in doen en dan de rest. Gist gaat dan in een kuiltje in het midden, suiker en zout in afzonderlijke hoeken. Als er ook nog boter of zo in gaat, dan gaat dat weer in een andere hoek.
Dit klinkt erg goed Nathalie. Ik heb mijn broodbakmachine ook weinig gebruikt de laatste tijd. Ik had alleen een pak kant en klaarmix gekocht voor als we terugkwamen van vakantie maar ik vind zelf experimenteren veel leuker. Zal dit zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderen"óf de vochtige dingen eerst, óf de droge dingen eerst (deze laatste variant komt minder vaak door heb ik begrepen)"
BeantwoordenVerwijderenBij alle Panasonics moet je beginnen met de droge bestanddelen.
Het brood ziet er lekker uit!! :-)
Weer wat geleerd! Ik heb dus geen Panasonic en ik moet dus niet te hard uitspraken die ik op een workshop gehoord had herhalen zonder het zelf te controleren ;-).
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de aanvulling 'soepkipje'.