Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Van 2011 tot 2018 had ik mijn eigen bedrijf. En ging dat voor. Je kunt niet alles ;-). Tegenwoordig heb ik gezellig weer collega's. Ik werk met veel plezier bij Centraal Beheer.
Veel leesplezier hier!

zaterdag 8 mei 2010

Haverbrood

Laatst had Arden een heerlijk recept voor een haverbrood op haar blog gezet. Of in ieder geval: het leek me heerlijk. Eigenwijs als ik ben, heb ik wel een paar kleine aanpassingen gedaan. Ik had namelijk nog haverzemelenmeel staan. Dus ik heb in haar recept de haverzemelen en de tarwebloem vervangen door dat meel. Verder heb ik me wel aan het recept gehouden (alleen heb ik de helft gemaakt... eerst maar eens kijken of we het wel lekker vinden!).














Het resultaat is een doorslaand succes! Door er bovenop wat extra havervlokken te doen krijg je een mooier resultaat én een lekkere 'crunch'. De meiden hebben zich er gisteren klem in gegeten, dus ik mag binnenkort weer bakken (en dan bak ik er wel gelijk 2, grinnik)!

De ingrediënten (incl mijn aanpassingen; voor 1 brood):
400 gram haverzemelenmeel (ik heb die van Soezie gebruikt)
100 gram volkorenmeel
fijne havervlokken (havermout) voor de afwerking
5 gram droge gist
30 gram zachte ongezouten roomboter
12 gram golden syrup (of honing; de laatste heb ik gebruikt)
150 gram water, lauwwarm
150 gram melk, lauwwarm
9 gram zout


Arden maakt haar deeg in een KitchenAid standmixer, maar ja, die heb ik niet! Deze keer heb ik het deeg in de broodbakmachine gemaakt en het deegprogramma 'gedraaid'. Je zou het ook met een mixer met deeghaken kunnen mengen. Volg dan verder de aanwijzingen van Arden. Ik heb dus het deegprogramma van de broodbakmachine gebruikt. Toen dat klaar was, heb ik het deeg uit de vorm gehaald, voorzichtig doorgeslagen (de lucht er uit gedrukt) en er een brood van gevormd. Omdat ik ondertussen aan het bellen was (niet handig, maar ja....) is hij niet zo mooi van vorm geworden, maar gelukkig is de smaak belangrijker ;-). Als je het brood gevormd hebt, maak dan de bovenkant (niet de kant met de naad!) een beetje nat en rol het brood door de havervlokken. Leg het brood dan in de vorm en laat 'm in 60-90 minuten rijzen tot dubbel volume.

Omdat ik een beetje te laat was begonnen en de meiden toch écht dit brood wilden eten, heb ik 'm na 60 minuten in de oven gezet. Een 2e rijs van 90 minuten zou waarschijnlijk beter zijn geweest, hoewel het resultaat zo ook goed was.

Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak het brood in 30-40 minuten gaar en bruin. In het oorspronkelijke recept staat dat het 35-45 minuten in de oven moet staan, maar mijn brood was na 30 minuten echt al klaar. Zo zie je maar weer dat de tijden sterk afhankelijk zijn van de gebruikte oven.


Posted by Picasa

7 opmerkingen:

  1. Nou ik vind het ook nog eens een prachtig brood, lekker robuust.

    Leuk blog heb je trouwens, ik kom vast nog eens kijken.

    Liefs, Haagje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nathalie,

    Ik klikte boven mijn blog eens op volgende blog, en kwam bij jou terecht!

    leuke blog, ik heb hem maar meteen gelinkt op mijn Moestuin-blog!

    Groetjes van Thea(Doortjes-Moestuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey... ik zie dat ik nooit meer heb gemeld wat we van het brood vonden! Nou, het was een doorslaand succes :-). Regelmatig wordt er nu om gevraagd. Helaas voor de meiden is het haverzemelenmeel nu even op. Binnenkort moet ik dus maar even nieuwe halen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom het brood niet in de broodbakmachine gebakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede vraag! Omdat de rijstijden anders waren dan die van de broodbakmachine. En omdat ik dus die havervlokken er bovenop wou hebben.

    Daarnaast heeft het los afbakken als voordeel dat je een heel brood hebt (zonder de gaten van de kneed-elementen)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Nathalie,

    Kan ik ook een glutenvrije variant van dit brood maken? (En met wat voor 'volkorenmeel'/toevoegingen kan ik dat het beste doen?)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm goede vraag! Ik moet zeggen dat ik je het antwoord schuldig moet blijven. Ik bak eigenlijk nooit glutenvrij. Sorry!
    Ik heb voorbij zien komen dat Levine (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/p/recepten-index.html?m=1) laatst een sodabrood boek heeft uitgebracht. Voor bijna elk recept geeft ze ook een glutenvrij variant. Misschien dat je daar inspiratie op kunt doen?

    BeantwoordenVerwijderen