Voor vaderdag heeft Arjan een 'echte' BBQ gekregen. We hebben een mooie grote op gas, maar nu hebben we er dus ook één die je met kolen of briketten kunt gebruiken. Bij voorkeur gebruik ik de laatste, omdat die lekker lang warm blijven en je maar zelden hoeft bij te vullen als je aan het BBQ-en bent. Het aansteken duurde altijd lang, maar sinds we zo'n 'schoorsteen' hebben, gaat dat supersnel! Na een kwartiertje kun je aan de slag met hete kolen.
Dit heeft mij geïnspireerd om weer eens nieuwe dingen voor op de BBQ te bedenken. Want die rook geeft extra smaak aan gerechten. M'n eerste probeersel (varkenssaté) was gelijk een groot succes! En het ziet er zo ook best leuk uit, of niet?
Ingrediënten (voor 10-12 flinke stokken):
750 gram ongepaneerde varkensschnitzels
150 ml ketjap manis
4 tl sambal (oelek)
3 teentjes knoflook
1 citroen
extra nodig: satéstokjes
Snij de schnitzels in blokjes. Pers de citroen uit, rasp de knoflook en meng dit met sambal en ketjap manis. Marineer de schnitzels hier in en laat ze (afdekt) zeker 2 uur in de koelkast staan.
Zet, als je houten satéstokken gebruikt, de stokken minstens 15 minuten in koud water. Dit zorgt er voor dat het hout zich vol zuigt met water en dat de stokjes minder snel op de BBQ verbranden. Je kunt ook metalen stokken gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk lastiger eten. Dat metaal wordt zo heet, dat je je vingers er aan brandt....
Rijg de blokjes vlees aan de prikkers. Ik hou dus van goed gevulde stokken, maar je kunt natuurlijk ook kleinere stokken maken.
Grill de stokjes gaar op de BBQ. Heerlijk met satésaus en stokbrood.
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
He, ik heb gisteren hetzelfde gedaan maar dan met kip! Was ook erg geslaagd. IK heb ze trouwens laten garen met deksel erop. En toen dacht ik: dat kan ik ook wel eens met varken proberen ;-)
BeantwoordenVerwijderenOh, enne wat voor schoorsteen hebben jullie?
BeantwoordenVerwijderenGisteren hebben we hetzelfde recept met kip gedaan en ook dat was inderdaad een succes! Had ik er niet meer bij gezet.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk had ik ze met deksel er op willen laten garen, maar het handvat van het deksel ging stuk, dus dat ging niet (*zucht*).
Over de 'schoorsteen' heb ik net een blog geschreven: http://foodblogvannathalie.blogspot.com/2010/06/de-bbq-schoorsteen.html (je was niet de enige met vragen, grinnik)
Lekker Nathalie
BeantwoordenVerwijderenHet water loopt me uit de bek als ik dat zo zie.
Lekker pindasausje erbij en stokbroodje
Toppie