Een 'ouderwets' stokbrood dat helemaal met de hand wordt gemaakt. Het klinkt allemaal moeilijker en bewerkelijker dan het in het echt is. Vooral als je er een beetje handigheid in krijgt, is het eigenlijk in een 'handomdraai' gemaakt!
Ingrediënten:
500 gram witte meel (bloem)
40 gram verse gist (of 20 gram droog)
ca. 3 dl lauwwarm water
10 gram zout
Meng de gist in een kom met lauwwarm water. Voeg er de meel aan toe en daarna het zout. Kneed alles goed door elkaar tot een deeg dat niet plakt. Laat het ongeveer een kwartier rusten, afgedekt met een theedoek.
Verdeel het deeg in 3 (of 4) gelijke delen en vorm er eerst een bol van.
Druk het plat, rol het op en strek het daarna uit tot een stokbroodje van ongeveer 30 cm lang. Leg ze in de ingevette bakvorm. Maak in elk stokbroodje 3 à 4 sneden.
Bedek ze weer met een theedoek. De stokbroodjes moeten qua volume verdubbelen (dat duurt ca 45-60 minuten bij een temperatuur van ongeveer 20 graden).
Bak ze in de oven op 240 graden in ongeveer 20 minuten gaar (en bruin).
Ze zijn heerlijk met kruidenboter, maar ook als gewoon brood, met tapenade, salade, enz. enz. enz. Eet smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten