Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

maandag 6 april 2009

Champagnetaart

Een wat?? Ja, een champagnetaart! Toen Anne-Marieke eind vorig jaar vertelde dat ze dit ging maken voor Oud & Nieuw dacht ik eerst dat ze een grapje maakte. Ik had er echt nog nooit van gehoord. Volgens haar was de taart erg lekker en een groot succes. Dus dat recept wou ik graag hebben (en ik kreeg 'm ook). Komende woensdag is Arjan jarig. Maar ja, op woensdag moet er gewerkt worden, dus hebben we zijn verjaardag gisteren (zondag dus) gevierd. Het weekend er op was weer niet handig omdat het dan Pasen is!

Dus zaterdag ben ik aan het bakken geslagen: een champagnetaart en een rijstevlaai met kersen. Nou ja, de champagnetaart hoeft de oven niet in, dus eigenlijk kan ik beter zeggen dat ik taarten ben gaan maken, hahaha. Het resultaat zag er prachtig uit (de 'finishing touch' heb ik trouwens zondag pas gedaan) en minstens zo belangrijk: het was ook erg lekker!

O ja... hoewel ik er zelf eigenlijk nooit op let: deze taart is niet echt goed voor de lijn, want gezien de ingrediënten zitten er heel wat calorietjes in, helaas...

Ingrediënten:
1 fles (750 ml) champagne of mousserende witte wijn
250 gram suiker (125 + 25 + 100 gram)
60 gr custard
8 eierdooiers
12 blaadjes gelatine
1 liter (!) slagroom
2 pakken lange vingers (in het originele recept stond minstens 500 gram, maar ik had aan 350 gram meer dan genoeg!)
1 bakje frambozen
poedersuiker
extra nodig: taartvorm van 30 cm doorsnede of bakvorm 22-30 cm (3,5 l inhoud)

Het is het makkelijkst om de hoeveelheden vooraf allemaal al af te meten (en eieren te splitsen, enz.).

Breng 600 ml champagne met 125 gram suiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Gebruik hierbij een grote pan, want het gaat flink bruisen! Roer de custard los met 25 gram suiker en de rest van de champagne. Schenk dit al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 minuten doorkoken, zodat het bindt.

Klop de eierdooiers los met 100 gram suiker. Roer ze door het champagnemengsel en laat afkoelen.

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water. Klop ondertussen de slagroom lobbig.

Verwarm de gelatine met het aanhangende water tot het is opgelost. Het mag niet koken, dus zet het vuur laag! Roer de gelatine gelijkmatig door het champagnemengsel. Als dit mengsel lobbig begint te worden, spatel je de slagroom er luchtig door.

Bekleed de vorm met een groot stuk plastic. Hoe vlakker je het plastic er in doet, hoe rechter je randen uiteindelijk worden (daar heb ik dus geen rekening mee gehouden, zucht...). De plastic helpt je om de taart er makkelijk uit te halen. Bedek de bodem van de vorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse er over.

Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, of 1 uur in de diepvries.

Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken!) om de chocolade au-bain-marie te smelten. Als het gesmolten is, strijk je het uit over bakpapier en laat je het afkoelen (dit gaat lekker snel als je het ca 15 minuten in de diepvries kunt leggen.

Neem de taart uit de vorm (mbv het plastic) en verwijder het folie. Omdat ik de taart een dag van te voren gemaakt heb, kreeg ik het eigenlijk niet van de onderkant af (de lange vingers waren al wat zacht geworden), dus ik heb de onderkant maar laten zitten. Bij het snijden is dat wat lastig, maar het leek me beter dan het risico lopen de taart te slopen ;-).

Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart (suikerkant naar buiten). Bind er een lint (of een touwtje) om heen om alles netjes bij elkaar te houden.

Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en stuif er poedersuiker over heen.

De taart is niet heel lang houdbaar (max. 2 dagen), maar gelukkig is het geen ramp om 'm op te eten, hahaha. Eet smakelijk!

Posted by Picasa

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat ik deze pas ga maken als ik in de buurt van mijn streefgewicht kom hahahha, maar hij lijkt me waanzinnig lekker !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was nog benieuwd of je hem gemaakt had. Ja dus! Fijn dat hij bij jullie ook zo in de smaak viel!

    BeantwoordenVerwijderen