Ingrediënten:
1 hele kip (die van mij was ruim 1,5 kg)
1 citroen
100 gram ongezouten boter (zacht geroerd)
(versgemalen) peper en zout
1 teentje knoflook, geperst
3 takjes tijm (alleen de blaadjes gebruiken)
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Leg de kip op z'n kant en duw tot de ribben kraken (je moet echt hard duwen!!). Hierdoor zullen gelatineachtige sappen vrijkomen - deze geven de jus smaak en maken hem dikker. Maak de bovenkant van het vel los van het vlees (beschadig het vel niet!).
Rasp de schil van de citroen en meng dit door de boter, samen met de knoflook, de helft van de tijm, peper en zout. Duw de boter onder het vel en duw het aan, zodat de borst helemaal bedekt is. Halveer de citroen. Pers deze uit en doe het sap, de citroenhelften en de rest van de tijm in de holte van de kip. Strooi (versgemalen) zout en peper over de kip.
Leg de kip in een ingevette ovenschaal.
Zet de kip 10-15 minuten in de oven. Bedruip de kip. Verlaag de temperatuur naar 190 graden. Laat de kip nog 50-55 minuten in de oven staan. Bedruip regelmatig. Als je een satéprikker in de kip steekt en het sap is helemaal doorzichtig, dan is de kip gaar.
Volgens het recept kun je nog een jus maken van de sappen en aanbaksels. Dat heb ik niet gedaan. Wij hebben de kip (uiteraard in stukken gehakt) met patatjes en een salade gegeten.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten