Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

woensdag 20 oktober 2010

Druivenjam

Al jaren hebben wij witte druiven-rank in de tuin staan. Al vanaf het begin, dus de rank is ondertussen al meer dan 10 jaar oud. Hij staat tegen het prieel aan en het dak van het prieel is ondertussen al grotendeels bedekt door die ene rank. Het ziet er geweldig uit en er komen ook veel druiven aan. Heel 'braaf' snoei ik de druif elk jaar nadat de trossen zich beginnen te vormen, zodat er aan elke tak maar 1 tros druiven gaat groeien. En het worden altijd geweldig mooie trossen!

Het nadeel van het over het prieel laten groeien, is dat ik er eigenlijk geen net of zo overheen kan spannen. Gevolg: elk jaar worden de druiven door de vogels opgegeten! Een deel van de rank laat ik nu onder het prieeldak door groeien. Daar kunnen de lijsters (de grootste plaag....) er namelijk eigenlijk niet bij. Dat werkt best goed!

Maar ja, er zijn natuurlijk ook andere vogels die graag druiven eten, dus zodra het dak bovenop is kaalgevreten, dan beginnen de vogels toch ook aan de trossen onder het dakje. Dat is voor mij het moment om alle druiven onder het dakje in één keer te plukken.


Nog niet alle druiven zijn dan al helemaal rijp (en dus nog wat zuur). En ze zitten vol met pitten, dus willen mijn (toch enigszins verwende) meiden ze liever niet eten.

What to do!! De oplossing is supersimpel: ik heb er jam van gemaakt! Simpelweg de trossen leeggehaald, de druiven goed gewassen en zo, met het sap van een halve citroen en een beetje water in een pan gedaan. Geleisuiker er overheen (de verhouding suiker/fruit staat wel op de verpakking) en aan de kook gebracht. Het rook nog aardig zuur, dus ik heb nog een beetje gewone suiker toegevoegd. Na een paar minuten koken (en flink roeren en wat stampen), heb ik alles in het vergiet gedaan en op die manier de pitten en de velletjes uit de jam gehaald.

Nu heb ik dus 2x ca 400 ml druivenjam. De jam is lekker, maar er wordt meestal niet zo heel veel jam gegeten. Binnenkort ga ik denk ik een vlaai of zo maken en gebruik ik deze jam als geleivulling. Het resultaat zal ik nog wel hier op m'n blog tonen :-).

Posted by Picasa

1 opmerking: