Het nadeel van het over het prieel laten groeien, is dat ik er eigenlijk geen net of zo overheen kan spannen. Gevolg: elk jaar worden de druiven door de vogels opgegeten! Een deel van de rank laat ik nu onder het prieeldak door groeien. Daar kunnen de lijsters (de grootste plaag....) er namelijk eigenlijk niet bij. Dat werkt best goed!
Maar ja, er zijn natuurlijk ook andere vogels die graag druiven eten, dus zodra het dak bovenop is kaalgevreten, dan beginnen de vogels toch ook aan de trossen onder het dakje. Dat is voor mij het moment om alle druiven onder het dakje in één keer te plukken.
Nog niet alle druiven zijn dan al helemaal rijp (en dus nog wat zuur). En ze zitten vol met pitten, dus willen mijn (toch enigszins verwende) meiden ze liever niet eten.
What to do!! De oplossing is supersimpel: ik heb er jam van gemaakt! Simpelweg de trossen leeggehaald, de druiven goed gewassen en zo, met het sap van een halve citroen en een beetje water in een pan gedaan. Geleisuiker er overheen (de verhouding suiker/fruit staat wel op de verpakking) en aan de kook gebracht. Het rook nog aardig zuur, dus ik heb nog een beetje gewone suiker toegevoegd. Na een paar minuten koken (en flink roeren en wat stampen), heb ik alles in het vergiet gedaan en op die manier de pitten en de velletjes uit de jam gehaald.
Nu heb ik dus 2x ca 400 ml druivenjam. De jam is lekker, maar er wordt meestal niet zo heel veel jam gegeten. Binnenkort ga ik denk ik een vlaai of zo maken en gebruik ik deze jam als geleivulling. Het resultaat zal ik nog wel hier op m'n blog tonen :-).
lekker ik ben benieuwd naar je taart!
BeantwoordenVerwijderenfijne week
Yolanda