Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

donderdag 21 oktober 2010

Kipsaltimbocca

Als ik boodschappen ga doen, dan vind ik het ook altijd leuk om even te kijken bij de receptenkaartjes in de winkel. Vaak vind ik het allemaal 3x niks, maar soms word ik aangenaam verrast. Zo ook deze week, toen ik bij Super de Boer een recept voor kipsaltimbocca zag. Het zag er lekker uit (zowel de foto als de ingrediëntenlijst) en het leek me ook goed 'maakbaar'. Gisteren heb ik het gemaakt en Arjan en ik vonden het heerlijk! Gaia en Isis zagen hoe ik er mee bezig was en riepen vooraf al dat ze niet iets met 'dat vlees er omheen' wilden eten. Voor hen heb ik dus de coburgerham achterwege gelaten. Gaia vond het zo heerlijk, Isis 'bliefde' het alsnog niet. Nou ja, een dagje wat minder vlees (kip) eten wordt ze ook niet minder van.
We hebben het gegeten met aardappeltjes uit de oven (met alleen zout qua kruiden) en spercieboontjes. Ook een prima combi, maar andere combi's zijn natuurlijk ook heel goed te bedenken.

Ingrediënten (voor 4 personen):
ca 400 gram kipfilet (2 enkele kipfilets)
versgemalen zout & peper
8 plakken coburger ham
16 blaadjes basilicum
3 zongedroogde tomaten, in reepjes
bloem
ca 25 gram boter
100 ml droge witte wijn (bijv. een pinot grigio; SdB suggereerde hun huiswijn, maar ik vind deze wijn gewoon lekkerder!)
1 el kappertjes
evt. extra nodig: 8 cocktailprikkers

Dit gerecht is trouwens ook heel goed als je wat frustratie er uit wilt meppen. Want je begint het met overdwars halveren van de kipfilets (zodat je dus 2 dikke plakken hebt). Doe deze plakken tussen 2 vellen plasticfolie. Mep met de onderkant van een pan de filets tot hele dunne schnitzels. Zelf vond ik dit niet prettig, zeker niet omdat de meiden wilden helpen. Ik heb een hele zware deegroller (zo'n metalen met een siliconenlaagje er overheen). Daar mee meppen schoot meer op en ik kon (ook met 'hulp' van de meiden) beter richten.

Snij de dunne filets door midden, zodat je 8 stukken hebt. Bestrooi de filets met versgemalen zwarte peper. Leg de basilicum blaadjes er op (2 per filet). Omwikkel ze met de ham. Ik heb er voor gezorgd dat de 'naad' elkaar overlapte in het midden van de filet en dit goed vastgedrukt. Op die manier hoeft er (als je een beetje voorzichtig omdraait) geen prikker door heen om alles bij elkaar te houden. Wij houden namelijk niet zo met dat gedoe om die prikker er later weer uit te halen. Later zag ik trouwens op de foto van het receptenkaartje dat ze daar 1 blaadje basilicum op de kip hadden gedaan en de andere op de naad van de ham en dat vastgezet met de prikker. Het ziet er wat leuker uit, maar volgens mij zal het qua smaak niet zo heel veel uitmaken (corrigeer me gerust als ik dat verkeerd heb hoor!).

Bestrooi je 'pakketjes' met een beetje bloem.

Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de schnitzels aan beide kanten aan. Ik heb het in 2 etappes gedaan zodat de temperatuur in de pan lekker hoog zou blijven. Ik had dus niet alle boter in 1x in de pan gedaan, maar de rest van de boter pas in de pan gedaan toen de eerste 4 gebakken waren en toen dus de rest gebakken.

Haal het vlees uit de pan. Blus het braadvocht af met de wijn. Laat dit een minuutje of 4 op laag vuur inkoken. Leg het vlees terug in de pan en laat het in nog ca 4 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en evt. nog wat peper.


Voeg de reepjes tomaat en de kappertjes toe en garneer evt. nog met een beetje basilicum.

Eet smakelijk!

PS: volgens het receptenkaartje is het erg lekker met risotto en geroosterde groenten (paprika, courgette). Waarvan akte!
Posted by Picasa

1 opmerking: