Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

donderdag 14 oktober 2010

Appel-kruimel-muffins

Op m'n verjaardag had ik het kookboek 'A piece of cake' van Leila Lindholm gekregen. Ondertussen heb ik al wel een paar dingen er uit geprobeerd. Op zich waren de resultaten prima, maar ik ga de recepten toch wat 'tweaken' zodat het meer naar onze smaak zal zijn. Zo had ik laatst de 'kruimelige appel-kaneelmuffins' gemaakt. Onze mening? Het onderste deel lijkt meer op een cakeje dan een muffin (het is niet 'sponsachtig' genoeg). De smaak was op zich wel heel goed en vooral de kruimellaag viel erg in de smaak.

Wat ik zelf nog weer erg leuk vond, is dat ze de appel eerst even met een beetje boter in een pan laat karamelliseren met de suiker en kaneel. Dat ga ik zeker vaker doen! Dat ik daar zelf niet op was gekomen... Eén tip: gebruik een stevige appel. Ik heb zomerappels gebruikt en die waren niet echt zo'n succes. Er zit veel te veel vocht in, waardoor het resultaat een beetje te papperig wordt.
De volgende keer ga ik mijn eigen muffinrecept gebruiken. De kruimellaag en de vulling ga ik wel er in houden.

Ingrediënten (gebaseerd op m'n eigen recept; voor 18 gewone muffins of 12 gewone en 12 kleine muffins):
360 ml melk
188 ml olie
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (of 2 tl vanille essence)
360 gram bloem
225 gram suiker
1 zakje bakpoeder
vulling:
2-3 appels
25 gr boter
2 el suiker
1 el kaneel
kruimellaag:
75 gr boter
75 gr havermout
75 gr bloem
100 gr suiker

Snij de appels in plakjes. Verhit de boter in een pan en bak de appel, samen met de suiker en kaneel, een paar minuten. Laat een beetje afkoelen. Je kunt een aantal plakjes apart bewaren voor de garnering.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Mix de 'natte' ingrediënten door elkaar in een grote kom. Mix in een kleinere kom de 'droge' ingrediënten door elkaar. Roer dit door de 'natte' ingrediënten. Het mag flink klonterig blijven, dus niet te lang roeren! Schep voorzichtig de appelplakjes er door.

Zet de papieren vormpjes in de muffinvorm. Verdeel je mengsel er over (vul de papieren vormpjes voor ca 2/3).

Doe voor de kruimellaag de boter met de bloem in een keukenmachine en 'snij' dit tot je een mooie kruimelige substantie hebt. Je kunt ook evt. de boter heel fijn snijden en dan met je vingertoppen en bloem er door wrijven tot je kruim hebt, maar dat vind ik persoonlijk te veel gedoe. De keukenmachine kan het zeker zo goed en veeeeeeeel sneller! Meng daarna de suiker en havermout er nog even door. Verdeel dit over de al gevulde vormpjes. Versier eventueel nog met de apart gehouden plakjes.

Zet je muffins 20 minuten in de oven (de kleine muffins ca 10-12 minuten).

Geniet er van! Het ziet er lekker herfstig uit en de smaak past ook precies bij deze tijd van het jaar (vind ik dan he...).

Posted by Picasa

1 opmerking: