Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

vrijdag 8 januari 2010

Hamburgerbroodjes

Af en toe is het héél lekker om simpelweg een broodje hamburger te eten. Maar.... meestal vind ik de broodjes van de supermarkt niet lekker en om dan speciaal naar de bakker te gaan, da's ook weer zo wat (en ook een stuk duurder). Dus ben ik eens gaan proberen om ze zelf te gaan bakken. En al zeg ik het zelf: het resultaat was geweldig! Arjan en de meiden waren er ook helemaal enthousiast over, dus dit ga ik zeker vaker maken.
Ingrediënten (9 grote broodjes):
1 1/4 cup (magere) melk (het zou magere moeten zijn, maar ik had alleen volle, werkt ook prima, maar maakt het iets 'vetter')
1/3 cup plantaardige olie
1/4 cup suiker
1 tl zout
3 3/4 cup bloem
2 1/4 tl droge gist
evt: gesmolten boter en sesamzaadjes


Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine en kies de 'deegcyclus'. Als je het met de hand maakt: kneed het heel goed door (minstens 10-15 minuten), vorm er een bal van en laat afgedekt ca 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 40 graden. Hak het deeg in 9 stukken (vorm er eerst een 'worst' van en snij dan in 9 stukken).

Vorm hier balletjes van en druk die plat tot je een soort dikke 'pancakes' hebt.

Schakel de oven weer uit. Laat deze pancakes ongeveer 45 minuten rijzen in de licht verwarmde oven. Haal ze uit de oven en dek ze voorzichtig af. Verwarm de oven nu tot 205 graden. Bestrijk de broodjes eventueel met gesmolten boter en strooi er wat sesamzaad over heen.

Als de oven op temperatuur is, verlaag je deze naar 190 graden en zet je de broodjes in de oven. In ongeveer 17 minuten zijn je broodjes gaar en mooi gebruind.

Laat ze een beetje afkoelen op een rooster. Heerlijk met een (zelfgemaakte) hamburger, uiteraard aangekleed met wat sla, tomaat, ui, saus, enz. Eet smakelijk!
Posted by Picasa

8 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor dit recept, ik ga het zeker eens uitproberen! Ik was op zoek naar een recept voor een hamburgerbroodje zonder ei, dat eventueel met de broodmachine gemaakt wordt. Zou je deze eventueel ook kunnen invriezen? Als ik er dan 1 keer genoeg maak, zou ik er af en toe eentje uit de diepvries kunnen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan!
   Je kunt deze broodjes ook invriezen :-). Het is wel net als bij ander brood: de kwaliteit gaat altijd iets achteruit en als het te lang in de vriezer ligt, dan droogt het wat uit.

   Verwijderen
  2. Het heeft ons gesmaakt! We hebben de melk wel vervangen door geitenmelk. Een recept dat we zeker zullen herhalen!

   Verwijderen
  3. Hoi Lotte, fijn dat het gesmaakt heeft :-)
   Melk kun je eigenlijk altijd 1-op-1 vervangen door geitenmelk, zonder dat het invloed heeft op het resultaat. De smaak is heel subtiel anders, maar ook erg lekker!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Heel veel Amerikaanse recepten werken met 'cups'. Dit recept is gebaseerd op een Amerikaans recept, dus vandaar dat ik die maataanduiding ook gebruik. Ik was te lui om het om te rekenen ;-)

   Je kunt in kookwinkels speciale maatvormpjes kopen waarmee je 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup, 1 el, 1 tl, enz. kunt afwegen. Deze dingen zijn super handig!

   Als je ze niet hebt, dan kun je het ook 'omrekenen'. 1 cup is 240 ml, 1/2 cup 120 ml, 1/3 cup 80 ml, enz. 1 el is 15 ml en 1 tl is 5 ml.

   O ja, 1 cup bloem is ongeveer 125 gram bloem en 1/2 cup suiker is 115 gram.

   Het recept wordt dan:
   300 ml melk, 80 ml plantaardige olie, 115 gram suiker, iets meer dan 400 gram bloem, ca 6 gram zout en ca 7 gram gist.

   Verwijderen