Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

woensdag 11 maart 2009

Naan-brood (en milde kip curry)

De Indiaase keuken is heel gevarieerd. Het is een keuken die we allebei nog niet echt heel erg goed kennen, maar die we zeker kunnen waarderen! Af en toe probeer ik dus wat uit en dingen die goed bevallen, komen regelmatig op het menu te staan.

Eén van de dingen die ik regelmatig maak, is Naan-brood. Eerst kocht ik het altijd, maar er kan toch écht niets boven verse Naan! In bijna elk kookboek is een ander recept te vinden. Het ene deeg is beter te bewerken dan het andere heb ik gemerkt. Omdat ik van makkelijk te bewerken deeg hou, zet ik hier mijn 'eigen' recept neer. Het is een combinatie van recepten, waarmee je ook makkelijk kunt variëren. Zo kun je er knoflook-koriander-naan van maken. Maar je kunt er ook nigella-zaad doorheen doen. Of gewoon naturel. Het maakt niet uit welke variant ik maak: de meiden vinden het héérlijk! Vooral het 'doppen' in de saus is zwaar favoriet, hahaha.

Deze keer heb ik het mezelf qua hoofdgerecht makkelijk gemaakt. Met behulp van een potje "Mild Curry" van Patak's heb ik kip curry gemaakt (volgens het recept op het potje). Basmati rijst er bij en smullen maar!


Ingrediënten (voor 3 grote Naan):
100 ml water
60 ml (Griekse) yoghurt
280 gram bloem
1 tl zout
2 tl vloeibare honing
1 el gesmolten ghee of boter (vloeibare boter werkt ook goed)
1 tl instant gist
3 el gesmolten ghee of (vloeibare) boter om te bestrijken

Voor knoflook-koriander naan, voeg 1 tl gemalen koriander, 1 fijngehakt teentje knoflook en 1 el gehakte verse koriander toe. Je kunt ook 1 el nigellazaad toevoegen voor een beetje 'bite' aan je naturel-naan.

Eigenlijk maak ik het deeg altijd met de broodbakmachine, maar het kan ook prima met de hand gedaan worden.

Schenk het water en de yoghurt in de vorm. Strooi de bloem er zo op dat het water helemaal bedekt is. Verdeel daar evt. de kruiden over (verse koriander nog niet toevoegen!). Voeg zout, honing, en 1 el gesmolten boter toe in de verschillende hoeken van de vorm. Maak een kuiltje in het midden en strooi daar de gist in.

Zet de broodbakmachine op de deegstand. Haal het brood na het kneden en rijzen uit de vorm.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Schuif een bakplaat in de oven om deze warm te maken.

Sla het naandeeg voorzichtig door (en kneed de versgehakte koriander er door als je knoflook-koriander-naan wilt maken). Verdeel het deeg in 3 even grote stukken. Maak van elk stuk een bal en bedek ze met ingevet cellofaan.

Rol elk stuk deeg uit tot eengrote druppelvorm van 5-8 mm dik. Bedek deze met ingevet cellofaan terwijl je de andere stukken uitrolt.

Leg de naanbroden op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 4-5 min. tot ze zijn opgezet. Haal de bakplaat uit de oven. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg ze enkele seconden onder de hete grill, tot de naan bruin beginnen te worden en blazen vertonen.

Bestrijk ze met de smolten/vloeibare boter of ghee en serveer ze warm. Als je in een schaal een theedoek legt en ze daar op legt en de theedoek dicht vouwt, dan blijven ze lekker warm.
Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

 1. Zit nu in de broodbakmachine!
  Ik heb maatlepeltjes gebruikt voor de afmetingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe lang laat je het deeg rijzen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de afmetingen gebruik ik ook van die maatlepels. Superhandig!

   Bij mijn broodbakmachine staat het deeg bij het 'deegprogramma' na de kneed-cyclus ongeveer een uur te rijzen.

   Na het uitrollen hoeven ze niet meer te rijzen.

   Verwijderen
 3. MJAM! (wel ff opletten bij t grillen...)
  Ik had 6 broden, ik heb ze eerst allemaal ff in de oven gebakken en toen de gril aangezet en ze daar nog ff onder gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het grillen moet je inderdaad even opletten. Het gaat opeens heel snel!

   Verwijderen