Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

dinsdag 31 maart 2009

Open vruchtentaart

Zoals ik al schreef had ik zin in een open vruchtentaart. Het is iets wat mijn moeder vroeger wel vaker heeft gemaakt. Eigenwijs als ik ben, ging ik het wiel zelf uitvinden met behulp van mijn "Margriet Kookboek" in plaats van dat ik het aan m'n moeder heb gevraagd.

Gelukkig was het resultaat goed, hoewel ik de volgende keer het wel ietsje anders zal doen. Zo had ik eerst 1 hoeveelheid deeg voor de bodem gemaakt. Maar dat was niet genoeg voor mijn taartvorm (ik had niet gekeken voor welk formaat vorm de hoeveelheid was, oeps...). Dus toen heb ik nog een hoeveelheid deeg gemaakt. De volgende keer ga ik 1,5x de hoeveelheid maken, want de bodem werd nu wel erg dik! Hieronder staat het aangepaste recept.

De taart heb ik gemaakt op m'n ochtendje alleen met Isis (Gaia was naar de peuterspeelzaal). Met maar 1 kindje die wil helpen, gaat het heel goed. Isis had dikke pret!

Ingrediënten (voor een vorm met een diameter van 28 cm):
300 gram bloem
90 gram witte basterdsuiker
snufje zout
1,5 eierdooier
188 gram koude boter of margarine
beetje vloeibare boter om in te vetten
steunvulling (bijv. rauwe bonen)
1 portie
banketbakkersroom
vruchten naar keuze
1 pakje heldere taartgelei (is geen must maar de vruchten blijven dan wel mooier)

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Zeef de bloem, de suiker en de zout in een kom. Voeg de dooiers en de boter toe. Verdeel de boter met 2 messen in zo klein mogelijke stukjes door het bloem-mengsel. Kneed er met een koele hand een samenhangende bal van waar geen lucht in mag komen. Vet de taartvorm in.Vul de taartvorm met het deeg. Zorg er voor dat de rand goed gevuld is en dat het mooi vlak wordt. Doe een stuk bakpapier over het deeg heen en vul de vorm verder op met de steunvulling.

Zet de vorm op het rooster in de oven en bak de taart ongeveer 30 minuten. Haal hem er dan even uit. Verwijder het bakpapier en de steunvulling. Zet de taart nog ongeveer 15 minuten in de oven om hem gaar en lichtbruin te laten worden. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan heel voorzichtig uit.

Vul de taart nu eerst met de banketbakkersroom. Beleg hem daarna met vruchten naar keuze. Bind wat sap van de vruchten (aangevuld met water) volgens de aanwijzingen op het pakje gelei. Bedek de vruchten met de gelei.

Eet smakelijk!

PS: kijk voor de grap eens goed naar de foto van de taartvorm onderaan en dan naar de foto van het eindresultaat. We hadden een klein muisje dat telkens eventjes kwam snoepen (ten minste, dat zei Isis, want zei heeft er natuurlijk niet aangezeten, hahaha)
Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. ik krijg trek nathalie !! Maarre, niet om het 1 of ander maar ik zou zelf de gebakken taartbodem andersom hebben gebruikt, dus de taartvulling er op dezelfde manier in als de steunvulling met bakken. Heb je nl hogere opstaande rand ;-)

    BeantwoordenVerwijderen