Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

donderdag 19 februari 2009

Mexicaanse stijl bulgur

Bulgur was, tot een half jaar geleden, een mij volkomen onbekend iets. Maar nadat ik er een keer mee had kennis gemaakt, kwam ik er achter dat het een heel veelzijdig iets is. Door verschillende kruiden e.d. te gebruiken, kun je er veel verschillende gerechten en stijlen mee maken. Eigenlijk net als met rijst. Maar de structuur en smaak is toch duidelijk anders. Bulgur is bij de meeste (grote) supermarkten wel te krijgen. Maar de lekkerste bulgur koop je (meestal) niet in de supermarkt, maar in een Turkse winkel of een toko. In de supermarkt hebben ze meestal 500-grams pakjes. Bij de Turkse winkel en/of toko kun je ze in zakken van een kilo krijgen en heb je de keuze uit hele fijne, fijne, grof, enz.

Op zich heeft bulgur zelf niet een heel uitgesproken smaak, waardoor je er dus heel veel kanten mee uit kunt. Omdat we hier in huis allemaal gek zijn op Mexicaans-getinte gerechten, heb ik een keer een Mexicaanse bulgur gemaakt. Het is een variant op Mexicaanse rijst.

Ingrediënten:
1 cup bulgur (ca 250 gram)
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
1/2 paprika, fijngesneden (ik heb een gele gebruikt)
jalapeñopepers uit een potje (2 afgestreken eetlepels), fijngehakt
3/4 theelepel komijn, fijngemalen
1 theelepel chilipoeder
2 1/4 cup kippenbouillon (= 625 ml)
evt. zout
versgemalen peper

Verhit de olie in een pan (middelmatig vuur). Voeg ui en bulgur toe en bak tot ui zacht en de bulgur goudkleurig is. Voeg de paprika, jalapeño, komijn en chilipoeder toe en bak 2-3 min. mee.

Roer de bouillon er door en breng aan de kook.

Op laag vuur ca. 15 minuten koken (of tot al het vocht is geabsorbeerd). Breng (zo nodig) op smaak met zout en versgemalen peper.
Ik had er gemarineerde kipfilet bij gemaakt (gemarineerd met olie, knoflook en limoen). De smaken leken me, vooraf, heel goed bij elkaar passen. Hoewel de beide gerechten afzonderlijk heel erg lekker waren, was de combinatie niet zo'n succes. Ze hebben allebei een uitgesproken smaak. Een gewoon gekruid stukje kipfilet zou lekkerder zijn geweest. Bij de gemarineerde kipfilet kan ik de volgende keer beter zelfgemaakte patat of gebakken aardappeltjes maken (en een lekkere salade).

Om aan de benodigde groenten te komen had ik er worteltjes bij gekookt (één van de favoriete groenten van de meiden op dit moment). Dat combineerde wel goed, hoewel ik zelf een salade er bij ook wel erg lekker had gevonden. Maar ja, we kunnen moeilijk elke dag salade eten ;-).

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten