Oorspronkelijk is dit een Grieks recept zonder vlees: spinaziepastei met feta (spanakopita). Maar ja, wij houden nogal van vlees, dus heb ik het recept iets aangepast. Het originele recept is overigens ook erg lekker, maar in onze ogen dus meer iets voor als je een grote Griekse maaltijd maakt met meerdere gerechten. Natuurlijk kan een dagje vegetarisch ook wel, maar ja, da's dus niet echt iets voor ons ;-).
Deze keer heb ik 1/2 pak filodeeg gebruikt, maar een volgende keer gebruik ik een heel pak. Nu viel de smaak van het filodeeg een beetje weg tegen de rest. Eigelijk zou Turks (of Grieks) filodeeg nog lekkerder zijn. Dus ik moet maar weer eens langs de Turkse winkel in Emmeloord!
Eén tip: het verse kruidenseizoen loopt op z'n eind. Je kunt nu nog redelijk goedkoop aan verse kruiden komen (of als je een kruidentuintje hebt: aardig wat 'oogsten'). Maak het schoon, doe het in 'ziplock' diepvrieszakjes en vries het in. Als het bevroren is en je 'kraakt' de zakken even goed, dan heb je 'fijngesneden' losse kruiden, die je makkelijk kunt afmeten. Met genoeg voorraad kom je een groot deel van de winter door.
Ingrediënten (4-6 personen):
2-3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
500 gram verse spinazie (ontdooide diepvriesspinazie kan ook); gebruik 1 kg als je geen gehakt er doorheen doet
450 gram gehakt
4 el verse bladpeterselie, fijngesneden
2 el verse dille, fijngesneden
3 eieren, losgeklopt
200 gram feta, verkruimeld
ca 100 gram boter (gesmolten of neem vloeibare boter)
(versgemalen) zout en peper
1 pak (Grieks) filodeeg
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui ca 5-10 minuten glazig. Bak het gehakt rul. Voeg de verse (gewassen) spinazie toe met het aanhangende water (of de diepvriesspinazie). Schep hem 2-5 minuten om, tot hij geslonken is. Snij het eventueel met 2 grote messen wat kleiner. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Schep de peterselie, de dille, de feta en de eieren en door. Breng op smaak met (versgemalen) zout en peper. Meng goed door elkaar.
Vet een ovenschaal/bakvorm van 20x30 cm in met vloeibare/gesmolten boter. Snij de vellen filodeeg dwars doormidden. Bekleed de vorm met de helft van het deeg (vel voor vel) en smeer elke vel in met boter. Verdeel het spinaziemengsel er overheen. Bekleed dit met de rest van het deeg (weer vel voor vel) en smeer elke vel in met boter. Stop de randen van de vellen goed in. Kerf de pastei aan de bovenkant met een scherp mes in, zodat je 6 porties hebt.
Bak de pastei ca 40 minuten in de oven, tot hij goudbruin kleurt. Serveer hem warm of koud (wij vinden warm het lekkerst). Heerlijk met bijvoorbeeld Tzatziki er bij en zuurdesembrood.
Eet smakelijk!
dinsdag 20 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste Nathalie,
BeantwoordenVerwijderenKun je een mailtje sturen met je mailadres naar mijn mailadres? We hebben een leuk bloggersevent van KitchenAid en daarvoor wil ik je graag uitnodigen. Kan alleen op jou site geen mailadres vinden.
Je kunt mij mailen op christa@bureausintnicolaas.nl
Graag zie ik je bericht tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Christa Hofland