Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

dinsdag 28 juli 2009

San Francisco zuurdesembrood (sour dough bread)

Volgens liefhebbers is dit hét recept om een zuurdesembrood te maken. Het heeft alleen één nadeel: de enige plek ter wereld waar je 'm kunt maken als in San Francisco, is San Francisco! Eigenlijk had het dus Noordoostpolder zuurdesembrood moeten heten ;-). Dat komt omdat de starter én de zuurdesem (hetgeen je krijgt na dat je het eerste mengsel 8-12 uur laat rijzen) de natuurlijke gistsporen uit de lucht ook gebruiken. En tja... die zijn overal anders!

Desondanks is het een heel lekker brood geworden. Heel goed van structuur (erg zwaar, zoals hoort bij een écht zuurdesembrood) en ook goed van smaak. Dit brood heb ik deze keer met de 'snelle starter' gemaakt. De andere moet namelijk nog 2 dagen staan voor ik hem kan gebruiken. Dit resultaat vond ik al heel erg goed. Ik ben benieuwd hoe vrijdag het resultaat met de andere starter wordt, want als ik het goed begrepen heb, zou dat nòg beter moeten zijn. Tzt laat ik het weten!

Ingrediënten (2 broden):
1 cup starter (dit is mijn favoriet)
6-8 cups bloem
2 cups warm water
2 tl zout
2 tl suiker
1/2 cup water
1/2 tl maïzena

Met de starter met het warme water en 4 cups bloem. Goed mixen/doorroeren. Bedek met plastic en laat het 8-12 uur (1 nacht) staan op kamertemperatuur (op de foto hieronder kun je zien tot hoe hoog de zuurdesem is gekomen: bijna tot de rand! zorg dus voor een hele ruime kom).

Meng de zout en suiker erdoor. Meng 0,5-1 cup bloem per keer er door, tot je een heel stevig deeg hebt. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de dikte van je starter. Ik heb uiteindelijk in totaal alle 8 cups gebruikt omdat de 'snelle starter' heel dun is.

Kneed het goed door en bedek het. Laat 2-2,5 uur rijzen. Omdat het boodschappen doen iets tegen zat, heeft het deeg bij mij 2,5 uur gestaan. Aan de hoeveelheid te zien was 2 uur ook voldoende geweest ;-).

Sla het voorzichtig door. Verdeel het deeg in tweeën. Goed kneden en er een bol van vormen. Laat het rijzen tot het ongeveer verdubbeld is (1-2 uur). Verwarm ondertussen de oven voor (200 graden).

Snij een ster in het brood. Op deze foto heb ik de vorm van de ster wel goed, maar ik had iets dieper moeten snijden. Bij het 2e brood heb ik dieper gesneden en dat resultaat was beter (maar daar had ik de vorm niet helemaal goed, dus had ik 4 ipv 3 sneden gemaakt... op zich prima, maar niet 'zoals het hoort').

Zet een bakje water op de bodem van de oven. Plaats het brood in de oven en laat het 10 minuten bakken.

Breng ondertussen de 0,5 cup water met de maïzena aan de kook en meng dit goed. Laat het afkoelen. Smeer na 10 minuten het maïzena-mengsel op het brood en laat het brood nog 20-25 minuten bakken. Het resultaat:

Laat de broden 2 uur afkoelen om de maximale zuurdesemsmaak te krijgen (veel succes, want het is - als je het eenmaal geroken hebt - héél moeilijk om er niet eerder al wat af te snijden!).

Eet smakelijk!

PS: klik hier voor meer tips!
Posted by Picasa

1 opmerking:

 1. Goedendag

  Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

  We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

  Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

  Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

  Met vriendelijke groeten

  Vincent

  http://nl.petitchef.com

  BeantwoordenVerwijderen