Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

vrijdag 10 juli 2009

Pain de campagne

Een pain de campagne is een 'rustiek Frans brood'. Het wordt gemaakt met behulp van een zgn. 'zetseldeeg'. Omdat dit zetseldeeg niet zo heel lang hoeft te staan (= fermenteren), is het brood niet zo zuur als van een gewoon zuurdesembrood. Het is ook lichter en wat minder taai. Op zich vinden wij gewoon zuurdesembrood ook erg lekker, maar ik vergeet nog wel eens om de 'starter' voor zo'n brood op tijd te maken (of te verversen). Dus in die gevallen is dit brood een perfect alternatief!

Het recept heb ik uit "Het broodbakmachine bakboek". Je maakt dit brood dus voor een groot deel met een broodbakmachine, op het vorm en daarna rijzen (en natuurlijk bakken) na.

Ingrediënten zetseldeeg:
200 ml water
175 gram bloem
50 gram volkorenmeel
1/4 tl instantgist

Ingrediënten deeg:
het zetseldeeg
120 ml water
225 gram bloem (plus extra voor bestuiven)
50 gram volkorenmeel
25 gram roggemeel (dat had ik niet meer, dus ik heb extra volkorenmeel gebruikt)
1,5 tl zout
1/2 tl kristalsuiker
1/2 tl instantgist

Schenk het water voor het zetseldeeg in de broodvorm. Strooi de 2 meelsoorten er zo op, dat het water volledig wordt bedekt. Maak een kuiltje in het midden van het meel. Strooi daar de gist in. Zet de machine op de deegstand (als je die hebt: stand basisdeeg) en druk op start. Schakel de machine aan het eind van de cuclus uit, maar laat het zetseldeeg er 2-8 uur in zetten, met een gesloten deksel. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder je brood wordt.

Haal de broodvorm uit de machine. Schenk het water voor het deeg op het zetseldeeg. Strooi de meelsoorten er zo overheen dat alles weer bedekt is. Voeg zout en suiker toe (ieder in een eigen hoek van de vorm) Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi daar de gist in. Zet de machine weer op de deegstand (waar mogelijk stand basisdeeg) en druk op start.

Na het kneden haal je het deeg uit de machine. Sla het voorzichtig door en maak er een stevige ronde bal van. Leg deze op een licht ingevette bakplaat, of op zo'n siliconen bakvel. Snij de bovenkant heel lichtjes in met een scherp mes. Bedek het deeg met een grote, ingevette kom (of licht ingevet cellofaan) en laat het op een warme plaats in 30-45 minuten tot bijna dubbele omvang. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Bestuif het brood bovenop met meel en schuif het brood op een lage stand in de oven (was ik allebei eerst vergeten, waardoor het brood te donker werd, zucht...). Bak het brood in 40 minuten gaar. Als je onderop het brood tikt, moet het hol klinken. Leg het op een rooster om af te koelen.

Eet smakelijk!
Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Hi Nathalie

    Zit er echt professioneel uit! En lekker natuurlijk!

    Groetjes, Caren

    BeantwoordenVerwijderen