Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben getrouwd met Arjan en mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Sinds de start van mijn eigen bedrijf (2011) heb ik helaas niet zoveel tijd meer om nieuwe recepten toe te voegen, maar af en toe komt er nog wel iets nieuws voorbij. Veel leesplezier hier!

dinsdag 21 juli 2009

Makkelijke macaroni

Dit gerecht is geen culinair hoogstandje. Mijn moeder noemde het vroeger ook wel 'rondje-koelkast-macaroni'. Het is snel, makkelijk, lekker en (redelijk) gezond. Dit gerecht is in 15 minuten op tafel te zetten (20 minuten als je de groenten en het vlees nog moet snijden).

Deze keer heb ik het met gewoon gehakt gemaakt dat ik rul gebakken heb, maar je kunt het ook maken met een restje vlees van de dag er voor. Bijvoorbeeld gehaktballetjes in blokjes, hamlapjes in blokjes, stoofvlees in blokjes, enz. Je kunt een roerbakgroentenpakket gebruiken, maar je kunt ook een wortel (of 2) en een prei en/of ui er door heen doen.

Het voordeel van dit gerecht is, behalve dat het snel & makkelijk is, dat het één van de weinige pasta-gerechten met saus is die mijn lieve draakjes eten de laatste tijd. Meestal willen ze bij pasta alleen pasta en kaas... geen saus, zucht... Gelukkig eten ze verder goed groenten en zo, maar het is wel eens frustrerend. En een beetje minder frustratie voor een mama tijdens het eten is ook wel prettig ;-)

Ingrediënten:
350 gram macaroni (natuurlijk kan een andere pasta ook)
beetje olijfolie
een roerbakgroentepakket van 400 gram (of wortel, prei, ui, paprika, tauge, enz... naar keuze)
ca 300 gram vlees (rauw gehakt of reeds bereid vlees)
ketjap manis
ketchup
(versgemalen) zout, peper
paprikapoeder
geraspte kaas voor er overheen (bijv. parmezaanse, grana padano of peccorino)

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking (net) gaar in ruim, lichtgezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.

Doe de olie en de ui in een pan. Verhit de pan en fruit de ui. Als je rauw gehakt gebruikt, roerbak deze dan eerst en roerbak daarna de groenten mee. Als je gaar vlees gebruikt, roerbak dan eerst even de groenten en voeg daarna pas het vlees toe. Roerbak (op hoog vuur) tot de groenten beetgaar zijn.

Blus af met ketjap manis en zet het vuur op laag. Roer dit goed door en voeg dan wat ketchup toe. Het is natuurlijk een beetje naar smaak. Ik doe er net zoveel in, dat alles goed aan elkaar blijft 'plakken', zonder dat de groenten en het vlees gaan drijven in een sausje. Dat laatste vinden wij niet echt lekker. Kruid naar smaak met de zout, peper en paprikapoeder.

Laat dit heel even pruttelen en roer er dan de uitgelekte macaroni (of andere pasta) doorheen. Warm alles even goed door. Je kunt dit gerecht prima een tijdje warm houden als dat nodig is (bijvoorbeeld als je parner wat later thuis is dan verwacht... iets wat hier nog wel eens gebeurd) of later opnieuw opwarmen. Let er dan wel op dat het op de bodem niet gaat vastplakken. Voeg eventueel een beetje vocht (water of bouillon) toe als dat dreigt te gebeuren.

Schep het geheel op een bord en strooi er wat kaas overheen. Eet smakelijk!
Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Dit recept ga ik zeker vaak maken als ik weinig tijd om te koken heb.

    BeantwoordenVerwijderen