Welkom op mijn foodblog!

Hier hou ik (Nathalie) vanaf eind december 2008 mijn succesrecepten (en m'n mindere pogingen) bij ter lering ende vermaak! Ik ben mama van Gaia en Isis (geboren in 2005). Kokkerellen (en bakken, enz.) is een hobby van mij. Nieuwe recepten uitproberen, maar ook het genieten van oude succesnummers. Het maken vind ik leuk, zeker als m'n dochters mee helpen, maar het opeten is natuurlijk het leukste!
Van 2011 tot 2018 had ik mijn eigen bedrijf. En ging dat voor. Je kunt niet alles ;-). Tegenwoordig heb ik gezellig weer collega's. Ik werk met veel plezier bij Centraal Beheer.
Veel leesplezier hier!

zondag 9 augustus 2009

Zuurdesem starter

Dit is 'starter 1' uit mijn 'grote starter-experiment'. De afgelopen tijd heb ik al een paar keer een brood er mee gebakken en het is dus hoog tijd om ook dit recept én natuurlijk mijn bevindingen op de blog te zetten.

Hoewel dit starter-recept dus veel bewerkelijker is, moet ik toch zeggen dat het resultaat ook beter is. Natuurlijk kunnen smaken verschillen, maar wij vinden de broden met deze starter lekkerder dan die met 'starter 2'. En ik vind het ook prettiger om mee te werken. Nu ik de starter klaar heb, heb ik er niet zoveel werk meer aan (hoewel ik het wel even dagelijks doorroer). Het is dus even doorbijten, maar dan heb je ook wat ;-).

Vanmorgen heb ik de starter even 'ververst' omdat er niet zoveel meer van was. Het ziet er nu zo uit (morgen zal het waarschijnlijk bijna tegen de deksel aanzitten!):























Ingrediënten:
Dag 1:
1 tl suiker
2 cups warm water
2 1/4 tl droge gist
2 cups bloem
Dag 2 (en dag 5):
1 cup bloem
1 cup melk
1/2 cup suiker

Dag 1:
Los de suiker op in 1/2 cup warm water. Strooi de gist er over en laat het 10 minuten staan.

















Na 10 minuten ziet het er zo uit:

















Roer de rest van het water er door en de 2 cups bloem, tot het een gladde massa is (gebruik desnoods even een garde).

















Dek af met plastic (zet er de datum van dag 1 op) en laat het op kamertemperatuur een dag staan.

















Dag 2:
Voeg de dag 2 ingrediënten toe en klop het tot het een gladde massa is. Bedek weer met folie.

Dag 3:
Roer door tot het glad is. Zet in de koelkast.

Dag 4:
Roer door tot het glad is. Zet in de koelkast.

Dag 5:
Herhaal dag 2 (zet na een paar uur weer in de koelkast).

Dag 6 t/m dag 10:
Roer 1x per dag goed door en zet weer in de koelkast.

Op dag 10 moet de starter minstens 4 cups zijn (bij mij was het meer in de richting van ruim 6 cups). De consistentie is als die van een dik beslag. Als het te dik is, voeg dan een beetje extra handwarm water toe.

Als je nog maar 1 cup over hebt óf elke 10 dagen, voeden als op dag 2. Misschien is het niet nodig, maar elke dag roer ik het even door. Op die manier blijft het een mooie consistente massa. Zodra je de starter goed 'gaande' hebt, dan kun je er jaren plezier van hebben, als je hem maar blijft verversen!

Posted by Picasa

2 opmerkingen:

  1. Hoi Nathalie, ik kreeg jou blog doorgstuurd van m'n collega Caren (de Grauw Hooge).
    Ik heb even een vraagje over de starter verversen - je moet het voeden als dag 2, begrijp ik goed dat het dan nog 8 dagen de cyclus door moet?

    Bedankt, en geweldige blog!

    Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei... sorry Michelle, ik heb je vraag helemaal over het hoofd gezien! Heel slordig...

    Op dag 2 en dag 5 moet je het verversen. Daarna nog 5 dagen elke dag even doorroeren en dan is de starter helemaal klaar. Zolang je de starter regelmatig ververst, dan blijft de starter goed (elke 10 dagen, of als hij bijna op is).

    BeantwoordenVerwijderen